Belföld

Szigorodó menekültpolitika

Egy közelmúltban elfogadott uniós irányelv lehetővé teszi, hogy bizonyos esetekben a menedékjogért folyamodók mozgásszabadságát korlátozzák - olvasható a Népszabadságban. Hamarosan nálunk is hasonló szabályozást vezetnek be, mert sokan viszszaélnek a menekültstátussal.

A menedékjoggal való visszaélés Európa sok országában gondot jelent, és a magyar hatóságoknak is keresniük kell a megoldást arra, hogy a hazájukat gazdasági vagy más okok miatt elhagyó külföldieket kiszűrjék a kérelmezők közül – nyilatkozta a lapnak Végh Zsuzsanna, a BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalának vezetője. A menekültek érdekében az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is szorgalmazza, hogy gyorsított eljárásban dönthessenek arról, egyáltalán mely esetekben szükséges érdemi vizsgálatot lefolytatni.

Az Európai Unió több tagállamának jogszabályai lehetővé teszik, hogy amennyiben a kérelmező nyilvánvalóan a gazdasági migráns kategóriájába tartozik, vagy ha a menekültügyi eljárás lefolytatását akadályozza, gyorsított eljárásban döntsenek. Ez történik például, ha az érintett hamis adatokat ad meg vagy ismeretlen helyre távozik. Gyakori, hogy a külföldiek – esetleg más-más államban is – többször kérnek menedékjogot. Ennek megelőzése érdekében be kell vezetni az ujjnyomat alapján történő azonosítást. A magyar idegenrendészeti törvény egyébként már korábban rendelkezett erről, a rendszer azonban várhatóan csak ez év második felére épül ki.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik