Közélet

Torgyán beszólt Orbánnak

torgyán józsef (torgyán józsef, )
torgyán józsef (torgyán józsef, )
Az első Orbán-kormány minisztere szerint a földárverés nem kisgazdaprogram.

A Portfolio Agrárszektor 2015 konferencián exminiszterek értékeltek a mezőgazdaság helyzetét. Németh Imre, a Medgyessy- és az első Gyurcsány-kormány agrárminisztere az állami földek dobra veréséről azt mondta, egyesek, ahogy a rendszerváltáskor, megint érzik „a föld szagát”. A szakmai szempontok helyett a tőke érdeke az első – írja sonline.hu.

A siófoki konferencián Torgyán József teljes tévedésnek nevezte, hogy az állami földek eladása százéves kisgazda program lenne, ahogyan ezt kommunikálják.

Mi mindig a nagybirtokok fölosztása, a földosztás hívei voltunk és nem az árverésé. Licitálni a nagy pénzekkel rendelkezők tudnak, nem a kisparasztok. A tizenkét nagy állami gazdaságot a privatizáció után széthordták, a megmaradt állami földet már meg kéne tartani és ingyenes haszonbérbe adni földműveseknek. A licit csak az oligarchák gyarapodását segíti.

Németh Imre jelezte: ő nem érti, hogy azok,

akik tíz éve a Kossuth téren a traktorplatóról agitáltak, mondván, hogy el a kezekkel a földtől, meg hogy a haza nem eladó, most meg lengetik a földeladás zászlaját, ha ők most tükörbe néznek, mit látnak? Amikor én miniszterként tíz százalékot el akartam venni az állami gazdasági földekből a kis gazdálkodók javára, mindkét oldalról támadtak érte.

Gráf József, a Gyurcsány-kormányok agrárminisztere is bírálta a földeladást.

Lehet butítani az embereket, de előbb-utóbb mindenkinek leesik a húsz fillér. Ha egy háromezer hektáros, állatok százait tartó társaság összes földjét eladják, és ezzel lehetetlenné teszik, negyven-ötven kistermelő állítja majd elő ugyanazt? Aligha. Egy kormányzatnak az emberek érdekében kéne dolgozni, nem valakik ellen. Mi az, hogy nagyüzemellenes politika? Ők talán nem fizetnek adót?

A helyi hírportál azt is megírta, hogy amikor Torgyán József a kis gazdálkodók állami segítségét sürgette, megjelent egy üzenet a LED-falon a hallgatóság soraiból: „Torgyán for president!”
A konferencián egyébként megszavaztatták a résztvevőket is. 69 százalékuk nem értett egyet az árveréssel. A hallgatóság soraiban ott ült Jakab István Magosz-elnök, aki egyben az Országgyűlés alelnöke is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik