Nagyvilág

Az ausztrálok elveszik a terroristák állampolgárságát

Az ausztrál parlament törvényt fogadott el arról, hogy megfoszthatják ausztrál állampolgárságuktól azokat a kettős állampolgárokat, akik a terrorizmushoz köthető tevékenységet folytatnak külföldön vagy odahaza.

Bírálói szerint ugyanakkor a jogszabály “az állampolgárok két kategóriáját teremti meg”. George Brandis igazságügyi miniszter üdvözölte a csütörtök késő este lezajlott szavazás eredményét, azt hangoztatva, hogy az új törvény korszerűsíti a terrorizmus ellen bevethető eszközök körét.

A jogszabály-módosítást a munkáspárti ellenzék is támogatta. Brandis úgy vélekedett, hogy ez a reform elkerülhetetlen volt, tekintettel a terrorfenyegetettség Ausztráliában és világszerte tapasztalt magas szintjére.

Az ausztrál hatóságok becslése szerint mintegy száztíz olyan ausztrál állampolgár van, aki az Iszlám Állam és más dzsihadista csoportok soraiban Szíriában és Irakban harcol. Negyvenöt körülire teszik azok számát, akik már meghaltak.

A miniszter elismerte, hogy az új törvény alkalmazásának tere igen szűk lesz, miután nem teszi lehetővé, hogy bárkit hontalanná nyilvánítsanak, Ausztráliában pedig csak azokra lehet majd alkalmazni, akiket legalább hat év börtönre ítélnek terrorizmushoz köthető tevékenységért.

Ugyanakkor az ausztrál állampolgárságuktól megfosztott kettős állampolgárokat ki fogják adni a másik országuknak, amely a saját törvényeik szerint járhat majd el velük szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik