Pénzügy

Csilivili lapos tévé 0 százalék kamattal? Csak nehogy átverjenek!

Egy biztos jele van annak, hogy nyakunkon a karácsony: a retinánkba égetik az akciós termékeket és a 0 százalékos thm-et - írja a Bankmonitor.hu. De mikor jár jobban a vásárló? Ha a 0 százalékos THM-mel megveszi az adott terméket, vagy ha személyi kölcsönt vesz fel? Nem annyira egyértelmű, mint gondolnánk.

Ugye belefutott mostanában 0 százalékos thm mellett kínált hitelbe? Áruházak ajánlatait böngészve egy-egy terméket ugyanannyiért tud megvenni hitelből, mintha egy összegben fizetnéd ki. De kinek jó ez? Hol van az átverés? Mikor gyanakodjunk?

Az áruhitelek legfőbb ismérve, szemben a személyi kölcsönnel, hogy nem bankhoz, hanem ahhoz az üzlethez kapcsolódnak, ahol a vevők az árut megveszik. Ezért érdemes mindig figyelni az akciókat! Ki, mit, hol mennyiért hirdet? Nem biztos, hogy mindegyikre érdemes lecsapni.

A 0 százalékos kamat titka

Attól, hogy valaminek 0% a kamata, még nem azt jelenti, hogy költsége sincs. Már ritkábban ugyan, de még mindig lehet látni 0% kamattal hirdetett árut. Bár kamatot nem kérnek, de egyéb költség (számlavezetési díj, csoportos beszedés díja, egyszeri kezelési költség, hitelfedezeti biztosítás, stb.) felmerülhet. Így az ingyenesnek gondolt hitel elég magas, akár 10-15 százalékos “kamatot” is jelenthet a valóságban.

Thm a hitel tükre

A 0 % költséggel bíró hiteleket 0% thm-mel hirdetik. A thm ugyanis a hitel után fizetett minden – bank felé fizetendő – költséget tartalmaz. Ha 0% thm-et olvasunk, akkor az tényleg költségmentes hitelt takar, feltéve, hogy a megadott feltételeket betartjuk.

Milyen feltételekre kell gondolni pl.:

  • Számlát kell nyitni és azt a hitel futamideje alatt fenn kell tartani.
  • Az átutalást csak csoportos beszedéssel teljesíthetjük.
  • A hitel nem zárul le automatikusan, hanem megmarad a hitelkeretünk.

Hitelkártya – a trónkövetelő

Ha éppen nincs akció egy-egy áruházban, akkor az áruhitelek kifejezetten a drága pénzügyi termékek közé tartoznak. Manapság a régebben oly népszerű áruhiteleket visszaszorítják a hitelkártyák.

Miért? Mert ha határidőre visszafizeted a felhasznált összeget, egyáltalán nem fizetsz kamatot. Sőt! Még pénzvisszatérítésre is jogosult lehetsz, attól függően, hogy milyen típusú hitelkártyád van.

Nos, ha ezek után kíváncsi, valójában kinek, és miért jó a 0 százalékos thm, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik