Nagyvilág

Agyonlőttek egy mexikói újságírót a gyereke karácsonyi buliján

Agyonlőttek egy mexikói riportert fia iskolájának karácsonyi buliján a gyerekek és a szülők szeme láttára kedden Veracruz államban. Ezzel az esettel 12-re emelkedett a  Mexikóban idén megölt újságírók száma.

Ismeretlen támadók berohantak az iskolába és a rendezvényen lelőtték Gumaro Pérez Aguilandót. A 35 éves férfit már korábban is megfenyegették, ezért kérvényezte felvételét a kormány védelmi programjába – közölte Alicia Bremont, az acayucani Független Újságírók Szövetségének vezetője.

Miguel Angel Yunes, Veracruz kormányzója azt mondta, hogy mélyen lesújtotta a ravasz és gyáva támadás. Az újságíró családja számára különleges védelmet rendeltek el.

Mexikó a világ legveszélyesebb helye az újságíróknak Szíria mellett – derült ki a Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders) sajtószervezetnek a héten bemutatott jelentéséből. Az újságírók ellen elkövetett erőszakos cselekedeteket összegző beszámoló szerint mindkét országban 12 újságírót öltek meg idén.

A számos drogkartellnek otthont adó Mexikóban a szervezett bűnözéssel vagy politikai korrupcióval kapcsolatos témákkal foglalkozó újságírók hamar célponttá válnak.

Kiemelt kép: Europress/AFP/ Eduardo Murillo

Ajánlott videó

Olvasói sztorik