Nyolc hónapig az űrben lehet a két ott rekedt űrhajós

Még mindig nem tudja a NASA, hogy mi lesz velük.

A Nasa még mindig nem tudja, mi lesz a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) rekedt két asztronautával, írja a BBC.

Mint ismert, Butch Wilmore és Suni Williams űrhajósok még június 5-én indultak az ISS-re a Boeing Starliner űrhajó fedélzetén, másnap el is érték a céljukat, csakhogy az út során héliumszivárgást észleltek a kapszula hajtóműrendszerében. Emiatt többször is eltolták a hazatérésüket már.

A Nasa a szerdai sajtótájékoztatóján azt közölte, még mindig nem született döntés arra vonatkozóan, hogy mikor jöhetnek haza az űrhajósok. Még mindig adatokat gyűjtenek, hogy a Starliner elég biztonságos-e ahhoz, hogy a Földre szálljanak vele. Várhatóan a jövő hét végére, vagy a rákövetkező hét elejére ez ki fog derülni.

A másik valószínűsíthető opció, hogy a SpaceC Crew Dragon űrhajójával térnek haza, ebben az esetben viszont nyolc nap helyett nyolc hónaposra nyúlhat a misszió. Ezzel sem lenne baj a NASA szerint, mert korábban is voltak már akár egy évig tartó küldetések az ISS-en.

Azt is kijelentették, hogy Butch Wilmore és Suni Williams „hálásak lennének” az extra időért, amit az űrállomáson tölthetnek.

Ez a misszió egy tesztrepülés volt. Tudták, hogy ez nem biztos, hogy tökéletes lesz. Az emberi űrrepülések eredendően kockázatosak, és ezt űrhajósként,  a munkánk részeként elfogadjuk

– nyilatkozott Joe Acaba, a NASA vezető űrhajósa.

Az is elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy vészhelyzet esetén a Starlinert is alkalmasnak találnák arra, hogy visszahozza az űrből az űrhajósokat.