Tényleg segít az olívaolaj a másnaposság ellen?

Egyes vélemények szerint az italozás előtt bevitt olívaolaj bevonatot képez a gyomorban.

A másnaposság ellenszerét régóta keresi az emberiség, az évek során megannyi állítólagos gyógymód került be a köztudatba. Justin Stebbing, az Anglia Ruskin University munkatársa most a The Conversation felületén mutatja be az egyik állítólagos ellenszer, az olívaolaj hatásait.

Az utóbbi időszakban komolyabb figyelmet kapott az az elképzelés, hogy italozás előtt érdemes bevinni egy adag olajat, az anyag ugyanis magas zsírtartalmának köszönhetően bevonja a gyomornyálkahártyát, és lassítja az alkohol felszívódását, ezáltal mérsékelve a másnaposság tüneteit.

Stebbing szerint az állítás mindenféle tudományos bizonyítékot nélkülöz, és érdemes szkepticizmussal fordulni felé.

Bár igaz, hogy a zsíros ételek bizonyos mértékig késleltethetik az alkohol felszívódását, ennek a taktikának a hatékonysága kétséges. Az alkohol felszívódása elsősorban a vékonybélben történik, és csak körülbelül 20 százaléka szívódik fel a gyomorban. Ez azt jelenti, hogy még ha az olívaolaj lassítja is a kezdeti felszívódást, az emésztési folyamat későbbi szakaszában az alkohol nagy része akkor is felszívódik.

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a másnaposság tüneteinek hátterében az áll, ahogy a máj átalakítja az alkoholt. Az olívaolaj nem avatkozik bele ebbe az anyagcsere-folyamatba.

Stebbing kiemelte: az olívaolaj ugyan hozzájárulhat az alkohol felszívódásának kismértékű lassításához, de messze nem jelent átfogó megoldást. Az állapot megelőzésében vagy enyhítésében ehelyett

A szakértő hozzátette, az olívaolajos módszerrel kapcsolatos pozitív beszámolók hátterében gyakran a placebohatás állhat.

Kapcsolódó
Tényleg egy csapásra megszüntethető a másnaposság?
Egy infúziós kezelés azt ígéri, hogy jelentősen csökkentheti, akár meg is szüntetheti a másnaposság tüneteit.