Évezredek óta kínozza az embereket az irodai munka

Szakértők egy csoportja ókori egyiptomi írnokok csontjait vizsgálta meg.

Egy friss tanulmány alapján az ülőmunka már az ókori egyiptomiaknál is komoly hatással volt az egészségre – írja az IFLScience. A szakértők időszámítás előtt 2700 és 2180 között, Abu-Szírban eltemetett személyek csontjait vizsgálták meg, a 69 férfiból 30 volt írnok, a többiek egyéb munkát végeztek.

A csapat mintegy 40 statisztikailag szignifikáns különbséget fedezett fel a két csoport között.

Ezek közül a legfontosabb a nyakcsigolyák fokozott degenerációja, úgy tűnik, a korabeli írnokok hasonló nyakfájdalmakat érezhettek, mint a mai emberek egy-egy hosszú irodai nap után.

Az ókori egyiptomi írnokok munkapozíciójában a fej előreállt, a gerinc pedig meghajlott, megváltoztatva a fej súlypontját, és megterhelve a gerincet. Hasonló testhelyzet sok mai foglalkozásnál is megfigyelhető. A maradványok arról árulkodnak, hogy az írnokok jobb válla, kulcscsontja, jobb hüvelykujja, térdei, illetve csípője is extra terhelésnek volt kitéve.

Az egyik legszembetűnőbb változás az állkapocs és a koponya találkozásánál lévő ízületnél volt megfigyelhető. Míg a kopás ennél az ízületnél a modern és régészeti mintákban egyaránt 40 százalék körül mozog, az írnokoknál három férfiból közel kettőnél mutatkozott a degeneráció, ami igen magas arány. Ennek oka az lehet, hogy a korabeli írnokok által használt rozs íróeszköz végét ecsetszerűvé rágták az íráshoz, amikor pedig elrongyolódott, ismét meg kellett rágni.

Érdemes hozzátenni, hogy nem sikerült ok-okozati összefüggést bizonyítani, a korabeli írnokok pedig átlagosan tovább élhettek a fizikai dolgozóknál, így akár az idős kor miatt is jelentkezhettek az ízületi elváltozások. Ennek ellenére a tanulmány segíthet jobban megérteni az ókori mindennapokat. Petra Brukner Havelková, a Cseh Nemzeti Múzeum munkatársa és a csapat tagja szerint az írnokok ugyan a korabeli elithez tartoztak, de hasonló foglalkozási kockázati tényezőknek voltak kitéve a szakmájukban, mint a legtöbb mai köztisztviselő.