Csaló remete kincsére bukkantak fémkeresővel

A leletek egy izgalmas történetet mesélnek el, egy átverésekből meggazdagodó férfiről.

Egy halom ősi kincsre bukkantak fémkeresővel a lengyelországi Szentkereszt-hegyen – írja a Heritage Daily. A leletek egy izgalmas történetet tárnak fel egy átverésekből meggazdagodó remetéről.

A helyszínen számos arany és ezüst pénzérmét, köztük krajcárokat, kopejkákat és dukátokat is találtak.

A szakértők úgy vélik, hogy az értékek egy Antoni Jaczewiczar nevű remetéhez tartozhattak, aki a 18. századi lengyel pestisjárvány közben gazdagodott meg. A férfi azt állította magáról, hogy Szűz Mária gyógyító erővel áldotta meg őt, így imáival megvédhet bárkit a betegségtől.

Świętokrzyska Exploration Group

Jaczewiczar hosszú időn keresztül tévesztette meg a helyieket, közben pedig vagyona akkorára nőtt, hogy szentkereszt-hegyi remetelakjához magán őrséget bérelt fel, és szép lassan egy erőddé alakította azt. Csalásaira idővel a hatóságok is felfigyeltek, akik le is tartóztatták, ám sikerült megszöknie a börtönből, és visszajutnia otthonába. 1712-ben azonban ismét elfogták, ekkor már életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, ahonnan nem szabadult.

A most megtalált pénzeket Jaczewiczar feltehetőleg akkor áshatta el a föld alá, amikor a hatóságok a nyomában voltak, hogy elrejtse előlük. A leleteket a helyi történelmi és régészeti múzeumba szállították, ahol alaposan meg fogják vizsgálni azokat.

Kapcsolódó
Hihetetlen kincsre bukkant egy fémkeresős férfi
Az elképesztő felfedezés Dániában történt.