Miért lett rákkeltő az aszpartám?

A népszerű édesítő annyira rákkeltő, mint az aloe vera, a savanyított zöldségek vagy az asztalosmunka: bizonyítani nem lehet, de kizárni sem. A szakmai szervezetek nem változtattak álláspontjukon, még a napi beviteli értéket sem módosították – az aszpartám-történet valójában arról szól, hogy a gyakorlatban semmi nem történt.

Először kiszivárgott információként hozta lázba a nemzetközi közvéleményt, majd július közepén hivatalos megerősítés realizálta a félelmeket: a WHO a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta az aszpartámot. A hírt övező érdeklődés, miként a nyomában támadt aggodalom is teljesen érthető, hiszen az egyik legelterjedtebb édesítőszerről van szó, amelyet világszerte száz- és százmilliók fogyasztanak napi szinten. Globális és helyi márkák számtalan termékében van jelen, a legnépszerűbb üdítők light verzióitól a cukorpótlókig képtelenség lenne mindent felsorolni.

Nagyobbnak tűnik a füstje, mint a lángja

Tudományos neve N-(L-α-aszpartil) -L-fenilalanin-1-metilészter, de az élelmiszerek csomagolásán az aszpartámmal, vagy az EU-s jelöléssel, az E951-gyel találkozhatunk. Népszerűségének oka, hogy édesítőereje a cukor 200-szorosa, miközben viszonylag kevés mellékízt hagy maga után.

Az E951-nél sokan úgy is felvonják a szemöldöküket, hogy egyébként mesebeszédnek tartják a globális háttérhatalom ármánykodásairól szóló elméleteket, mert ugye „az E-számok mindig gyanúsak…” – itt írtunk részletesen arról, hogy ez mekkora tévedés. Az aszpartám esetében valójában most sem történt semmi különös, sőt, a gyakorlatban semmi nem történt.

A WHO továbbra is ártalmatlannak ítéli az aszpartám fogyasztását 40 mg/testtömegkilogrammig ugyanúgy, mint korábban. Még a határértéket sem emelték.

Mégis akkor miért ez a hűhó, miért vették fel a potenciálisan rákkeltő anyagok körébe? Hogyan viszonyuljunk ezek után az aszpartámhoz és egyéb édesítőkhöz? Dr. Pleva Györgyöt, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatóját kérdeztük.

Hendrik Schmidt / Picture Alliance / Getty Images

40 mg/testtömegkilogramm

Az élelmiszer-adalékok kémiai vegyületek, alkalmazásuk előtt éppúgy meg kell győződni ártalmatlanságukról, mintha gyógyszerről lenne szó – engedélyezésüket épp ezért hosszú és aprólékos vizsgálatok előzik meg. Az aszpartám átment az ENSZ élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó szakértői bizottságának (JECFA) rostáján, még az egyik legszigorúbb szabályozást fenntartó, Európai Unióban is zöld utat kapott (ezért viselhet E-számot), napi 40 mg/testtömegkilogrammnyi fogyasztása semmilyen problémát nem jelent.

Az engedély kiadása után a JECFA – de az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és más nemzeti hatóságok is – folyamatosan figyelemmel kíséri a jelenleg mintegy 1500 élelmiszeripari adalékanyagról megjelent új kutatásokat, ajánlásokat, és ha indokolt, megteszi a szükséges lépéseket.

Az EFSA legutóbb 2013-ban vizsgálta újra az aszpartámot, és megerősítette korábbi véleményét

– mondja a 24.hu-nak Pleva György.

Mi változott 2023-ra? Nagyon leegyszerűsítve ennek a történetnek is az a lényege, hogy háttértudás nélküli laikusként a szalagcímek könnyen megijeszthetnek, a közösségi média önjelölt „szakemberei” pedig a végletekig képesek fokozni a káoszt.

Annyira veszélyes, mint például az aloe vera

A JEFCA és a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) összehangoltan, de egymástól függetlenül vette górcső alá az aszpartámot. Utóbbi szervezet egyébként nemcsak élelmiszereket, hanem tevékenységeket, kórokozókat, foglalkozásokat stb. is vizsgál abból a szempontból, hogy mennyiben járulnak hozzá a rákos megbetegedések kialakulásához. Fennállása óta kevés édesítőszert értékelt, például a szacharin 1999-ben a 3. csoportba került, azóta nem vizsgálták. Lássuk, mit jelent az IARC által alkalmazott négyfokú skála:

Az aszpartámot tehát nem átsorolták, valamiféle új kutatás eredményeként az eddigieknél veszélyesebbnek ítélték, hanem eleve most értékelték először, rákkeltő hatása alapján pedig – többek között – az aloe verával találták egyenértékűnek. Az IARC listáit  gyakorlati szempontból érdemes fenntartásokkal kezelni, és ezt támasztja alá JEFCA álláspontja is, amely szerint a rákkutató ügynökség bizonyítékai további megerősítést igényelnek.

BSIP / Universal Images Group / Getty Images

Ennyi történt

Az ENSZ szakértői bizottsága ezek után megerősítette korábbi álláspontját, miszerint napi 40 mg/testtömegkilogrammnyi aszpartám fogyasztása biztonságos. A két szervezet közös ajánlására azonban a WHO felvette az édesítőszert a „potenciálisan” rákkeltő anyagok listájára azzal, hogy figyelemmel kíséri az új bizonyítékokat, és ösztönzi a témába vágó kutatásokat. Biztos, ami biztos. Összefoglalva tehát annyi történt, hogy

a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség megvizsgált egy számára új anyagot, és nem tudta kizárni, hogy esetleg rákot okozhat.

A szakmai szervezetek  továbbra is résen vannak, de semmiféle, az aszpartámot érintő korlátozást, új ajánlást nem javasoltak. Illetve mindennek következményeként az információt figyelembe veszik a már folyamatban lévő, az aszpartám-aceszulfámsó nevű édesítőszer (E962) újraértékelése során.

Amennyiben  bárkinek is megingott a bizodalma az édesítőszerekben, Pleva György a mértékletességet javasolja megoldásként. Szervezetünknek szüksége van a cukorra, pontosabban a glükóz (szőlőcukor) nevű monoszacharidra, mert csupán ez az anyag képes a vér-agy gáton átjutva energiát szolgáltatni agyunknak. Innentől kezdve „a mérték érték” alapon az édes íz iránti rajongásunkat kellene kordában tartanunk, miután a túlzott cukorfogyasztás is éppúgy káros, mint ha édesítőszereket használunk a javasolt határérték feletti mennyiségben.