Vörös lidérceket figyeltek meg egy vulkán felett

A jelenségeket egy, a hawaii Mauna Keán található kamera észlelte.

Látványos égi jelenségeket, úgynevezett vörös lidérceket figyeltek meg a hawaii Mauna Kea vulkán felett a japán Subaru-Asahi Star Camerával – írja az IFLScience. Mivel a kamera folyamatosan üzemel, a térségben pedig kis problémát okoz a fényszennyezés, a műszer viszonylag gyakran örökít meg látványos égi jelenségeket. A közelmúltban zöld, esőre emlékeztető fényeket, valamint egy ragyogó, kék spirált is dokumentáltak a Subaru távcsőnél.

A mostani vörös lidérceket helyi idő szerint február 4-5-én észlelte a rendszer. Az ilyen jelenségek a villámláshoz hasonló, magaslégköri felvillanások, különlegességük, hogy nem a felszín irányába indulnak, hanem fel, az atmoszférába.

A vörös lidércek viharfelhők felett keletkeznek, és akár 50-90 kilométeres magasságig is nyújtózkodhatnak.

Az egyedi színért az elektromos töltéssel interakcióba lépő nitrogén felel. A vörös lidércek villámok után alakulnak ki, ám mivel az energia felfelé áramlik, képes találkozni a magasabban lévő nitrogénnel.

A jelenségek változatos formát ölthetnek, megnevezésük a népi hiedelmekre utal – angolul red spritesnek, azaz vörös koboldoknak, manóknak, tündéreknek hívják őket. A vörös lidérceket sokáig csak elmondásokból ismerték, tudományosan csak 1989-ben írták le őket, azóta azonban az Antarktikát leszámítva minden földrész felett észlelték őket. Megfigyelésüket rövid időtartamuk, a felhők, illetve a fényszennyezés komolyan megnehezítheti.

(Kiemelt képünk illusztráció.)