Több mint egymillió éves műhelyt fedeztek fel

Összesen 575 vulkanikus kőzetből készült tárgyat találtak.

Egy új tanulmány szerint már nagyjából 1,2 millió évvel ezelőtt obszidiáneszközöket készíthetett egy ősi emberfaj egy „műhelyben” a mai Etiópia területén – írja a Live Science. Ezzel több mint félmillió évvel megelőzték az eddig legkorábbi rendszeres kőeszközgyártónak hitt fajt. Mivel magasfokú ismeretek és kifinomult készségek szükségesek hozzá, a kőeszközök módszeres és ismétlődő gyártása az úgynevezett műhelyekben az emberi faj fejlődésének kulcsfontosságú lépcsőfokának számít.

A leleteket a Melka Kunture nevű etiópiai régészeti lelőhelyen fedezték fel a kutatók. Összesen 575 tárgyat vizsgáltak meg, köztük 30 darab 11,5 cenetiméteres baltára hasonlító eszközt, amelyeket ásásra, kaparásra és vágásra használhattak.

Margherita Mussi, a La Sapienza Egyetem régésze és a tanulmány szerzője úgy gondolja, felfedezésük bizonyítja, hogy a korai emberfajok nem kiszolgáltatott, túlélni alig képes lények voltak, hanem meglehetősen okos és találékony személyek.

Stevica Mrdja / EyeEm / Getty Images (illusztráció)

A szakértők nem tudják pontosan meghatározni, melyik emberfaj készíthette az eszközöket, a közelben ugyanis a Homo erectus és a Homo heidelbergensis (heidelbergi ember) maradványait egyaránt megtalálták. A Homo erectus a legkorábbi ismert faj, amely a mai emberéhez hasonló testfelépítéssel rendelkezett, a heidelbergi ember pedig feltehetően a Homo sapiens és a neandervölgyi ember közös őse lehetett.