Kicsi, ijesztő, fekete nőnek írták le a kártevőket permetező kilencéves kislányt, rendőrt hívtak rá

Bobbi Wilson egy házi készítésű permetezővel irtotta az invazív rovarokat, ez megrémisztette az egyik szomszédot.

Az egyik szomszéd hívott rendőrt egy kilencéves amerikai lányra, miközben az invazív rovarokat irtott – írja a The Guardian. Bobbi Wilson esete bejárta az amerikai sajtót, a közelmúltban pedig a Yale Egyetemtől kapott díjat, amiért próbálja kiszorítani New Jersey-i otthonából, Caldwellből az idegenhonos pöttyös bordáskabócát (Lycorma delicatula). Emellett azért is elismerésben részesült, amiért átadta saját gyűjteményét a Yale Peabody Múzeumának.

Az afroamerikai Bobbira 2022. október 22-én hívott rendőrt az egyik helybéli.

A kislány épp egy házi készítésű, víz, mosogatószer és almaecet keverékét permetező eszközzel próbálta irtani a rovarokat otthona közelében.

A Lycorma delicatula egy Ázsiában honos faj, amely Amerikában inváziós kártevőnek számít. A pöttyös bordáskabócák számos módon tudják roncsolni a fákat, többek között a nedvüket is szívják, a szakértők ezért azt javasolják a lakosságnak, hogy pusztítsák a rovarokat.

Philippe Gerber / Getty Images

A rendőrséget értesítő szomszéd egy kicsi, fekete nőként írta le a gyermeket, aki valamilyen anyagot permetez a fákra és a járdára. „Nem tudom, mi a fenét csinál, de megijeszt” – mondta a betelefonáló. A bejelentést követően a rendőrök megállították, majd kikérdezték a kislányt. A szomszéd utóbb elnézést kért Bobbi anyjától.

Rebecca Epstein, a Georgetowni Szegénységi és Egyenlőtlenségi Jogi Központ munkatársa a CNN-nek azt mondta, az eset jól szemlélteti, hogy milyen elfogultsággal kell szembenézniük a Bobbihoz hasonló afroamerikai lányoknak. A központ 2017-es elemzése alapján az amerikai felnőttek nem tartják olyan ártatlannak és annyira védelemre érdemesnek a fekete lányokat, mint a fehéreket.

Bobbi és családja már novemberben meghívást kapott a Yale-re, ahol a lány tudósként dolgozó afroamerikai nőkkel találkozhatott. Bobbi álma, hogy egyszer ő is kutató lesz.