Nem az számít, mennyit mozgunk, hanem hogy milyen rendszeresen

Az izomerő szempontjából sokkal többre megyünk azzal, ha az ember minden nap edz egy kicsit, mintha ritkán, de akkor hosszan tenné.
Kapcsolódó cikkek

Az ausztrál Edith Cowan Egyetem kutatói kiderítették: sokkal többet számít az, hogy valaki milyen gyakran mozog annál, hogy tulajdonképpen mennyit is mozog – az izomerő szempontjából sokkal többre megyünk azzal, ha az ember minden nap edz egy kicsit, mintha ritkán, de akkor hosszan tenné, olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

A friss kutatás azt mutatja, hogy egy kis napi mozgás lehet a legelőnyösebb megközelítés, legalábbis az izomerő szempontjából, és azt is sugallja, hogy nem kell minden nap órákat lenyomni a konditeremben. A Niigata Egyetemmel és a japán Nishi Kyushu Egyetemmel együttműködve a négyhetes vizsgálatban három résztvevő csoport karellenállási gyakorlatot végzett, a kutatók pedig az izomerő és az izomvastagság változásait mérték és hasonlították össze. A gyakorlat „maximális akaratlagos excentrikus bicepsz-összehúzásokból” állt, amelyeket olyan gépen hajtottak végre, amely méri az izomerőt minden egyes izomösszehúzódásnál. Excentrikus összehúzódásról akkor beszélünk, amikor az izom megnyúlik; ebben az esetben

egész egyszerűen súlyzós bicepszgyakorlatokról van szó.

Két csoport hetente 30 ismétlést végzett, az egyik csoport napi hat ismétlést a hét öt napján (6×5 csoport), míg a másik csoportban mind a 30 ismétlést egyetlen napon, hetente egyszer (30×1 csoport). Egy másik csoport csak hat ismétlést végzett hetente egy napon.

Négy hét elteltével az egyetlen nap alatt 30 ismétlést végrehajtó csoportnál nem volt kimutatható izomerő-növekedés, bár az izomvastagság 5,8 százalékkal nőtt. Azok a csoportok, akik hetente hatszor végeztek ismétléseket, nem tapasztaltak semmilyen változást az izomerőben és az izomvastagságban. A 6×5-ös csoportban azonban jelentős – több mint 10 százalékos – izomerő-növekedés volt tapasztalható, az izomvastagság változása pedig hasonló volt a 30×1-es csoportéhoz.

Ken Nosaka, a tanulmány egyik szerzője felhívta a figyelmet: az emberek általában azt hiszik, hogy hosszú rezisztenciaedzést kell végezniük minden egyes alkalommal az edzőteremben, de ez nem így van. A kutató felhívta a figyelmet arra is, hogy az eredményeik összhangban vannak a korábbi, más kutatók által jegyzett tanulmányok megállapításaival.

Az izomerő fontos az egészségünk szempontjából, segíthet megelőzni az öregedéssel járó izomtömeg és -erő csökkenést. Az izomtömeg csökkenése számos krónikus betegséghez vezethet, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos rákos megbetegedések, a demencia, valamint a mozgásszervi problémák, például a csontritkulás.