Halálos forróság csap le Angliára

Egyes helyeken akár 40 Celsius-fokot is mérhetnek.

Az Egyesült Királyság Meteorológiai Hivatala első alkalommal adott ki vörös riasztás Anglia egyes részeire – írja a BBC. Az érintett területeken jövő héten extrém, potenciálisan életveszélyes forróság lesz, akár 40 Celsius-fokot is mérhetnek. A magas fokú figyelmeztetés többek között London, Manchester és York térségében lesz érvényben, a szélsőséges meleget országos vészhelyzetként kezelik. A vörös mellett az ország több pontjára sárga figyelmeztetést adnak ki.

A meteorológiai szervezet mellett az Egészségbiztonsági Ügynökség is elrendelte a legmagasabb hőségriadót.

A negyedik szintű riasztás azt jelenti, hogy nemcsak a magas kockázatú csoportokban, hanem az egyébként egészséges személyek körében is nő a rosszullét vagy halál kockázata.

A Meteorológiai Hivatal vörös figyelmeztetése hétfőn és kedden lesz érvényben. Ezen riasztási fok azt jelenti, hogy az egész lakosságot érintő káros egészségügyi hatásokkal kell számolni, a napi munkavégzési gyakorlatban komoly változtatásokra van szükség, a hőérzékeny berendezések meghibásodása miatt potenciális áramkimaradásokkal kell számolni, a partok megnövekedett forgalmának hatására emelkedik a vízbiztonsági balesetek kockázatát, illetve fennakadások várhatóak a közúti, vasúti és légi közlekedésben.

Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ez az első alkalom, amikor ilyen fokú figyelmeztetést adnak ki az Egyesült Királyságban, igaz, a példátlan forrósággal is számoló riasztási rendszert csak 2021-ben vezették be. Könnyen elképzelhető, hogy jövő héten az országos rekord is meg fog dőlni, az eddigi, 38,7 Celsius-fokot 2019-ben mérték Cambridge-ben.

Az utóbbi időszakban Európa más országaira is kánikula csapott le. Az éghajlati átalakulás hatására sok régióban a hőhullámok egyre gyakoribbá és hevesebbé válnak.