A finn hadsereg azt kéri, ne építsenek több szélerőművet az orosz határon

Védelmi problémát jelenthetnek, mert zavarják a radarokat.
Kapcsolódó cikkek

A finn hadsereg azt kéri, ne építsenek több szélerőművet az ország keleti területein, mert ezek belezavarhatnak a védelem szempontjából fontos radarműveletekbe – írja az Euractiv. A probléma különösen az Oroszországgal közös 1300 kilométeres határszakaszon jelentkezhet.

Az 50 méternél magasabb vagy stratégiai területek közelében elhelyezkedő turbinákra a fegyveres erőknek rá kell bólintaniuk, mielőtt megépülnek, mivel az építmények zavarhatják a radaros kommunikációt. A hadsereg szerint a szélturbina és a radarberendezés közötti távolságnak legalább 40 kilométernek kell lennie. A szélerőművek árnyékzónákat hoznak létre,

megzavarva a visszaverődést, megnehezítve a regionális ellenőrzést.

Idén a legtöbb szélerőműpark-kérelmet elutasították, mivel Finnország villamosenergia-önellátása és a zöld átállás fokozása felé irányuló lépések és a biztonsági aggályok bonyolították a helyzetet. A regionális egyensúlytalanságok növekedni fognak, mivel a legtöbb szélerőműpark az ország nyugati felén létesül, vagyis a keleti régió jelentős beruházásoktól esik el. A keleti községek máris kártérítést követelnek a veszteségek fedezésére.

A Finn Szélerőmű Társaság szerint a szélenergia jelenleg a Finnországban fogyasztott villamosenergia körülbelül 10%-át teszi ki. A cél az, hogy 2025-re elérjék a 27%-ot. 2022 végére a becslések szerint körülbelül 1000 szélerőmű lesz az országban.