Így halt meg az utolsó magyar királyné

IV. Károly felesége, Pármai Zita királyné számos gesztussal próbált rokonszenvet ébreszteni magyar alattvalóiban.
Kapcsolódó cikkek

Az utolsó magyar király, IV. Károly felesége, Zita 1892-ben látta meg a napvilágot I. Róbert pármai herceg és Mária Antónia portugál infánsnő leányaként. Az olasz egység (1859) megvalósulásával hatalmát vesztő uralkodónak két házasságából összesen huszonnégy gyermeke született, a sorban Zita volt a tizenhetedik. Szigorúan vallásos, ugyanakkor színvonalas oktatásban részesült: már egészen fiatalon elsajátította az olasz, francia, német, angol és portugál nyelvet – írja a Rubicon.hu.

Károllyal Csehországban ismerkedett meg, a fiatalok egymásba szerettek, 1911 nyarán összeházasodtak. Ez mindkét dinasztia számára szerencsés fejlemény volt: miután Ferenc Ferdinánd morganatikus – rangon aluli – házasságot kötött, a Habsburg-ház törvényei szerint gyermekeit nem illette meg az öröklés joga, így Ferenc József az ifjú (ekkor 23 éves) Károlytól várta, hogy nagybátyja után trónörököst nemzzen a Monarchia számára.

Ez már az esküvő után – Ottó személyében – valóra is vált, majd 1922 nyaráig további négy fiú- és három leánygyermeknek adott életet.

Aktívan politizált

Ferenc József halála után, 1916. december 30-án, IV. Károly fényes pompával megtartott budapesti koronázása során – a Szent Korona vállára helyezésével – Zitát is királynévá avatták.

A fiatalasszony intelligenciája és határozottsága révén – karitatív tevékenysége mellett – a birodalom kormányzásában is aktív szerepet vállalt: gyakran megjelent a koronatanácsban, tárgyalt a miniszterekkel, és IV. Károly különbéke-kísérleteit is erőteljesen pártolta.

Wikipedia – Károly, Ottó és Zita a koronázás után

A királyné IV. Károly rövid országlása alatt számos gesztussal próbált rokonszenvet ébreszteni magyar alattvalóiban – például koronázási esküjét magyarul mondta el, és gyermekeit a nyelvünkön is megtanította imádkozni –, mi több, 1918 őszén a család néhány hétre Gödöllőre érkezett, ám a Monarchia összeomlása miatt a látogatás idő előtt véget ért.

IV. Károly az 1908. november 11-én és 13-án kiadott nyilatkozata értelmében határozatlan időre visszavonult az osztrák császári és magyar királyi jogok gyakorlásától. Zita hevesen ellenezte, hogy férje lemondjon trónjairól. 1919 márciusában angol antant csapatok Svájcba kísérték az uralkodócsaládot, a királyné az alpesi országban is aktív szerepet vállalt férje politikájában: IV. Károly második visszatérési kísérlete idején például Zita szintén Magyarországra utazott, így a vesztes budaörsi csata után ő is a kormányzóhoz hű csapatok fogságába került.

Magas kort élt meg

A Magyarországon november 6-án detronizált IV. Károly és családja lakóhelyét az antant hatalmak az Atlanti-óceánon található Madeira szigetén jelölték ki, ahol az exkirály 1922. április 1-jén spanyolnáthában életét vesztette. A családfő halála után Zitát és gyermekeit nyomor fenyegette, XIII. Alfonz spanyol király (ur. 1886-1931) azonban hamarosan udvarába hívta, és gyámsága alá vette a szerencsétlen sorsú famíliát. Az özvegy királyné nyolcadik gyermekét, Erzsébetet így már Madridban hozta a világra.

A család 1929-ben Belgiumba költözött, ahol az özvegy közelebbi érintkezésbe léphetett rokonaival és a nagyhatalmak befolyásos politikusaival, akiket igyekezett meggyőzni a Habsburg-Lotharingiai-ház restaurációjának hasznosságáról. A második világháború elől Amerikába utazott, a királyné Kanadában telepedett le, miközben fiai folytatták előmozdítani a família ügyét.

Zita a világháború befejezése után az Egyesült Államokba tette át székhelyét, majd 1952-ben Luxemburgban telepedett le, hogy ápolhassa idős édesanyját, majd 1959-ben a svájci Chur püspökének meghívására a zizersi ferences rendi kolostorba költözött, és egészen haláláig ott élt. Az idős királyné a háború utáni Európában elsősorban férje, a „békecsászár” szentté avatásáért kampányolt, illetőleg igyekezett gondoskodni népes családjáról. Tekintve, hogy Károly haláláig megtagadta a lemondást a császári trónról, Zitának még hosszú évtizedeken keresztül távol kellett maradnia Ausztriától, 1982-ben azonban a bécsi kormány enyhítette ezt a tilalmat.

Az özvegy egészségi állapota 90. életévének betöltése után rendült meg: mindkét szemén szürkehályog keletkezett, 1988 nyarán pedig, miután látogatást tett leányánál, tüdőgyulladást kapott, aminek következtében 1989. március 14-én, 96 esztendősen elhunyt.