Ezért próbálta lelőni Ronald Reagant

John Warnock Hinckley hatszor lőtt az elnökre 1980-ban.
Kapcsolódó cikkek

Ifjabb John Warnock Hinckley 1956-ban, egy rendkívül gazdag családban látta meg a napvilágot. Egyetemi tanulmányait azonban soha nem fejezte be, dalszövegíró akart lenni, de miután ez nem jött össze, „csavargóként” élt, és csak akkor tért haza családjához, ha pénzszűkébe került. Korán kitűnt furcsa viselkedésével, rengeteg antidepresszánst és nyugtatót szedett, kerülte az emberek társaságát, és az évek során egyre súlyosabb elmekórtani tüneteket mutatott – írja a Rubicon.hu.

Fel akarta hívni magára a figyelmet

Több tucatszor nézte végig a Taxisofőr című filmet, amelyben Robert de Niro egy vietnami veteránt játszott, aki merényletet követett el egy szenátor ellen, hogy így mentse meg egy fiatalkorú prostituált – Jodie Foster – életét. A film meghatározta az életét, hatására lőgyakorlatokba kezdett és beleszeretett a fiatal színésznőbe. Üldözte is szerelmével, ám az egyértelmű elutasítás súlyos következményekkel járt a férfi elmeállapotára nézve.

Úgy gondolta, hogy ha valamilyen „történelmi” tettet hajt végre, azzal „méltó társa” lehet majd a híres színésznőnek.

Előbb egy repülőgépet akart eltéríteni, majd – a Taxisofőrből merítve ihletet – az elnököt akarta meggyilkolni. Ronald Reagan 1981. március 30-án a legnagyobb amerikai szakszervezeti szövetség meghívására vett részt egy konferencián Washingtonban. Programjának megfelelően fél 2-kor távozott a Hilton Hotelből, melynek kijáratánál az újságírók között várakozó Hinckley hat lövést adott le a politikusra.

Mindenki túlélte

Reagan szerencséjére a merénylő nem volt túl képzett céllövő: az egyik golyó szóvivőjét, James Bradyt találta el, rajta kívül pedig egy ügynök, Timothy McCarthy és egy rendőr, Thomas Delahanty is megsebesült. Az elnököt közvetlenül nem érte találat, az egyik lövedék azonban gellert kapott a Reaganre várakozó limuzin oldalán és a tüdejébe fúródott.

Reagan április 11-én térhetett vissza a Fehér Házba, és bár a hivatalos jelentés azt állította, teljesen felépült, közeli ismerősei szerint haláláig szenvedett a golyó okozta sérüléstől. A másik három áldozata szintén túlélte a támadást, ketten közülük szerencsésen fel is épültek, James Brady azonban – akit a fején talált el a golyó – örökre tolószékbe kényszerült.

Hinckley-t beszámíthatatlanságára hivatkozva felmentették, a St. Elisabeth Kórház elmegyógyintézetébe került.