Nocebo-effektus: a vakcina-mellékhatások kétharmadát nem az oltás okozza

12 kutatást nézett át egy friss tanulmány, az első oltás utáni enyhe mellékhatások 76 százaléka nem az oltás miatt volt.
Kapcsolódó cikkek

Amerikai kutatók egy friss tanulmányban leírták: a koronavírus-vakcinákkal kapcsolatban „nocebo”-effektust vettek észre, vagyis rengeteg volt a mellékhatás abban a csoportban is, amely nem a vakcinát, hanem placebót kapott. A The Guardian elemzése szerint ez azt jelenti, hogy az oltás után az emberek által tapasztalt gyakori mellékhatások több mint kétharmada inkább a placebo-hatás negatív változatának tulajdonítható, nem pedig magának a vakcinának.

A JAMA Network Openben megjelent tanulmányhoz amerikai kutatók 12 klinikai kutatás eredményeit nézték át, és megállapították, hogy a „nocebo” effektus, vagyis a placebohatás ellentéte a mellékhatások 76 százalékáért volt felelős az első oltásnál, és 52 százalékért a második oltásnál. Mindegyik vizsgálatban a placebo-csoportban lévők inaktív sóoldatot kaptak vakcina helyett.

Az eredmények azt sugallják, hogy az enyhébb mellékhatások, például a fejfájás, fáradtság vagy karfájdalom jelentős részét nem a vakcina összetevői okozzák, hanem más tényezők, amelyekről a kutatók úgy gondolják: az anti-placebo választ generálják. Ilyen tényező lehet például a szorongás, a várakozás vagy a stressz a vakcina miatt, illetve

gyakori lehet, hogy különböző, már meglévő betegségeket tulajdonítanak az oltásnak.

A kutatók remélik, hogy az eredményeik segítenek azoknak, akik a szájról szájra, illetve Facebook-csoportokban terjedő vélt mellékhatásoktól való félelem miatt hezitálnak felvenni az oltást.

Fontos tudni azonban, hogy a vizsgálat nem foglalkozott olyan súlyos, ritka mellékhatásokkal, mint a vérrögképződés vagy a szívgyulladás, csak a leggyakoribb panaszokat vizsgálta át.