Égetik a pénzt a magyar otthonok

Az ország az unió tagállamai közül a második legrosszabban teljesítő a fűtésmennyiség szempontjából, ez pedig azt mutatja, mennyire borzasztó állapotban vannak energetikailag itthon az ingatlanok.
Kapcsolódó cikkek

Szakmai szempontból ambiciózus javaslatcsomag született az Európai Unió épületállományának energetikai korszerűsítésére, de számítani kell rá, hogy a tagállamok nem ilyen formában fogják elfogadni. Koritár Zsuzsanna, a Magyar Energiahatékonysági Intézet vezetője a Másfélfok sajtóklubján elemezte a tegnap megjelent javaslatokat.

Az EU a Fit for 55 csomag részeként adta ki az épületenergetikára vonatkozó tervezetet. A következő hónapokban lehet számítani arra, hogy a tagországok megvitatják, majd ennek egy némileg módosított változatát az Európai Bizottság végül elfogadja. „Az én véleményem szerint ez egy erős javaslatcsomag, jó kiindulási pontot jelent” – mondta Koritár Zsuzsanna.

Az energetikai korszerűsítésre szükség is van: az Európai Unió épületállománya (a magyarral együtt) elavult. Olyan épületekről beszélünk, amelyek 80-90 százaléka még 2050-ben, a karbonsemlegességi határidőnél is állni fog. 2019-ben az európai épületállomány a végső energiafelhasználás 43 százalékát, a széndioxid-kibocsátás közel 40 százalékát tette ki.

Az állomány háromnegyede energetikailag elavult, a hazai lakóépületek fajlagos energiafogyasztása pedig a legmagasabbak között van Európában.

A klímacélok eléréséhez évi 100-130 ezer lakóingatlan energetikai mélyfelújítására lenne szükség Magyarországon. Az ország az unió tagállamai közül a második legrosszabban teljesítő a fűtésmennyiség szempontjából, ez pedig azt mutatja, mennyire borzasztó állapotban vannak energetikailag itthon az ingatlanok.

Az épületenergetikai irányelv (EPBD) főbb elemei a következők:

Az alapvető cél a legrosszabbul teljesítő épületek teljes kivezetése. A javaslatcsomag három nagy épületcsoportot különböztet meg (közintézmények, nem lakóépületek, lakóépületek), és határidőket szab ezek energetikai felújítására. Egy új energetikai skálát vezetnének be, amely A-G szintig kategorizálná az épületeket, a tervek szerint minden tagországnak ezt kellene használnia. Ami a határidőket illeti: 2030-ig és 2033-ig az épületeknek az E-F osztályig kell eljutniuk, majd 2040-re és 2050-re újabb célokat megfogalmazni.

A szakértő szerint ez nem zárja ki az úgynevezett lock-in hatást, vagyis azt, hogy a lépcsőzetes skála miatt a felújítások megrekednek egy szinten. Ha valaki például az F energiatanúsítványig szigeteli le a házát, az nem fogja újraszigeteltetni néhány év múlva, hogy elérje a felsőbb kategóriákat. „Felmerül a veszélye, hogy nem használjuk ki a potenciált teljesen” – tette hozzá.

Mohos Márton / 24.hu

Az Európai Unió alapvetően erőteljesebb terveket vár el a tagállamoktól, és azt, hogy egységes legyen a formátum is – korábban sem az ambíció, sem a tervek formája nem volt megfelelő szintű. Az energetikai felújítási tervet a nemzeti energia- és klímaterv részeként kell majd benyújtani az EU-nak.

„Magyarországon hirtelen kell nagyot ugrani, és szükséges lesz létrehozni egy olyan keretrendszert, ami ezeket a megfogalmazott célokat ki tudja szolgálni. Meg kell rendelni a finanszírozást, fel kell állítani és átalakítani az intézményrendszert, hogy ellenőrizni, számon kérni és szankcionálni tudjon. És persze nem lehet eleget beszélni az elletásilánc-kapacitás növeléséről, hiszen hatalmas szakemberhiány van nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában” – mondta Koritár Zsuzsanna.

Az Európai Unió tehát megfogalmazza a követelményeket, kritériumokat, célokat és a határidőket – azt, hogy ezeket hogyan érjük el, már a tagállamok feladata lesz kitalálni. Egyelőre a javaslatcsomag megvitatása a következő lépés, az érdemi munka pedig akkor kezdődhet el, ha a csomag végleges, és azt minden tagállam elfogadta.