Több mint 40 ország mondott le a szénről

A nagy szennyezők közül azonban többen még mindig hallgatnak.
Kapcsolódó cikkek

Több mint 40 ország, köztük olyan nagyobb kibocsátók is, mint Lengyelország, Chile és Vietnam, fogadalmat tett az ENSZ klímakonferenciáján, hogy leáll a szénalapú energiatermeléssel. A 46 aláíró ország közül 23-an nem tettek még ilyen ígéreteket a szén kivezetésével kapcsolatban.

Árnyékot vet a vállalásokra, hogy az erősen szennyező országok közül Ausztrália, India, Kína és az Egyesült Államok nem írta alá a vállalást,

amellyel megfogadják: országhatárokon kívül és belül sem finanszíroznak több szénalapú projektet. Abban is megállapodtak, hogy  2030-ig a nagy gazdaságok, 2040-ig pedig a szegényebb nemzetek is átállnak a szénalapú energiatermelésről valami másra.

A vállalások biztatók, de a nagy szennyezők aláírásának hiánya mellett az is aggasztó lehet, hogy az olaj és földgáz kivezetéséről nem született döntés.

Bár világszerte történt előrelépés a szénfelhasználás csökkentésében, 2019-ben még mindig a világ villamosenergia-termelésének 37%-át alkotta – írja a BBC. Az olyan országoknak, mint Dél-Afrika, Lengyelország és India, jelentős beruházásokra lesz szükségük energiatermelésük tisztításához.