Milyen idő lesz az őszi szünetben?

Nagyon változékonynak ígérkezik az őszi szünet időjárása, lesz itt minden: eső, napsütés, szél, lehűlés és felmelegedés. A jó hír, hogy összességében meleg lesz.
Kapcsolódó cikkek

Hosszúra nyúlik idén az őszi szünet, az utolsó tanítási nap október 22. (péntek), az utána következő első pedig november 2. (kedd). Tíz nap szabadság jut a gyerekeknek, ilyenkor nagyon nem mindegy, hogy milyen programokat tesz lehetővé az időjárás.

A legjobb szó: változékony

Csodára azért ne számítsunk, hiszen őszről van szó kontinentális éghajlaton, de jelen állás szerint az időjárás nem lesz „tragédia” azon a héten. Molnár László meteorológust, a Kiderül.hu munkatársát kérdeztük:

A teljes időperiódust tekintve a változékony őszi időjárás iskolapéldáját tapasztalhatjuk. Időnként kisebb-nagyobb esők és napsütés, erősödő, majd enyhülő szél, de a hőmérséklet összességében némileg átlag felett alakul.

Jobb és rosszabb napok

A szünet nulladik napján, október 22-én átvonul rajtunk egy hidegfront, amelyből országszerte erős szélre, esőre, záporokra számíthatunk. A front után úgynevezett köztes anticiklon alakítja időjárásunkat, szombaton már csak pár helyen valószínű csapadék, hazánk nagy részén estére, vasárnap reggelre a szél ereje is jelentősen alábbhagy.

A hétvége egészéről elmondható, hogy felhősödés és napsütés váltja egymást, a hőmérséklet a mostanihoz képest csökken, a várható 10-15 fok kevéssel átlag alattinak számít. Keddtől aztán északnyugatról egy ciklon éri el térségünket, ekkor ismét kisebb mennyiségű csapadék várható.

Gyakran lesz felhős az ég, de nap is meg-megmutatja az arcát, a hőmérséklet pedig határozottan emelkedik: 15-20 fokot mérhetünk a hét közepén.

Csütörtökön újabb hidegfront várható több-kevesebb csapadékkal, és újabb „lehűléssel”, ami 11-16 fokot jelent. A jövő hét vége aztán megint naposabbnak ígérkezik, és a hőmérséklet is felfelé indul, miközben a szél élénkülésére számíthatunk.