Szennyár zúdul ránk a Szamoson

Árad a Szamos, percenként 100-120 PET-palack érkezik a romániai vízgyűjtőről. A vízügy részlegesen elzárta a folyómedret, 24 órában folyik a kárelhárítás.
Kapcsolódó cikkek

Az elmúlt napok csapadékos időjárása következtében kisebb árhullámok indultak el a Felső-Tisza külföldi vízgyűjtőjén. Az áradó Szamos a romániai vízgyűjtőről hulladékot és nagyobb mennyiségű szerves anyagot (például faágakat) sodor magával, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság már szerdán elrendelte a legmagasabb, III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget a Szamos olcsvai kármentesítő helyére.

A vízügy munkatársai hajókkal részlegesen elzárták a folyómedret, az így feltorlódott és partra terelt uszadékot pedig a nap 24 órájában folyamatosan távolítják el a vízből, majd újrahasznosítás céljából szelektálják.

Csütörtök reggel már percenként 100–120 műanyag palack érkezett.

Eddig mintegy 12 köbméternyi hulladéktól tisztították meg a Szamost, a 2019-ben kifejlesztett munkagépláncot immár hetedik alkalommal használják éles helyzetben áll az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleményében. Az előrejelzések szerint ugyanakkor a Felső-Tiszán az elkövetkező napokban nem lesz nagyobb csapadéktevékenység, és csak kisebb áradás várható, ezért ukrán területről az OVF nem számít hulladék érkezésére.

A kamerás vízminőségi riasztórendszerrel és gátőrökkel folyamatosan figyelik a folyókon érkező szennyezés intenzitását, a munkagéplánc mindaddig dolgozik az érintett szakaszon, amíg a PET-palackkal kevert uszadékot észlelik a Szamoson.