Több centi hó érkezik Budapestre

A fővárosban 0,2-2,5 centiméternyi hó várható éjjel, országszerte 1-6 centire számíthatunk. Csütörtöktől pedig elérjük a hideg mélypontját.
Kapcsolódó cikkek

Múlt hét pénteken egy északról érkező hidegbetörés meghozta az „igazi” telet, és sok helyen értékelhető hómennyiséget is Magyarországra. Hajnalonként komolyabb mínuszokat mérhettünk, és bár napközben kevés kivétellel a pozitív tartományba fordult a hőmérséklet, mégis úgy érezhettük, végre olyan az idő, amilyennek januárban lennie kell.

Havazás Budapesten

Ezzel pedig megnyílt a pálya, 12-én újabb hidegbetöréssel és havazással teljesedik ki ez a téli időjárási helyzet, majd csütörtökön egy újabb hideg légörvény valószínűleg a szezon leghidegebb napjait hozza el. Nézzük a részleteket.

Kedd éjszaka egy Észak-Európa felől leszakadó ciklon hidegfrontja robog át hazánkon, nyomában pedig országszerte havazás kezdődik.

Budapesten 0,2-2,5 centiméternyi hullik szerda hajnalra, és országszerte 1-6 centire számíthatunk, a havazásból egyedül a Dunántúl déli része marad ki

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A legtöbb hó északkeleten, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében várható, a „rekordernek” Szabolcs ígérkezik 6 centivel. Országos átlagban 1-2 cm hóra számíthatunk, de nem lesz tartós: a magasabban fekvő tájak kivételével a friss hó el is olvad, napközben ugyanis 3 fok körüli értékeket várunk.

Újabb hó és befagy a Balaton

A keddi hidegfront ezzel át is robog rajtunk, de nem kell sokáig várni az ismétlésre. Csütörtökön egy úgynevezett magassági hideg légörvény érkezik térségünkbe, vele pedig a fagyos hideg mélypontja. Országosan 1-6 centiméternyi hó várható, a fővárosban 2-3 centi, és ez már tartósabban meg is marad.

A hideg légörvény gyorsan távozik, „magával viszi” a felhőket is, a derült ég jelentős hóborítottsággal pedig nagyon komoly mínuszokat okoz. Keleten, és esetleg Nógrádban, ahol addigra már jelentős, akár 10 centiméteres hótakaró is kialakulhat, hajnalonként -15 és -20 fok körüli értékre csökken a hőmérséklet.

Máshol a -8, -12 fok lesz teljesen átlagos, míg nappal a legmelegebb órákban is csak 0 és -6 fokot mérhetünk.

Valószínűleg ez a csütörtöktől vasárnapig, esetleg hétfőig tartó néhány nap lesz a 2020/2021-es tél leghidegebb időszaka: a Balaton biztosan befagy, a Tisza felső folyásán is kialakulhat jégtakaró, és jó eséllyel a Dunán is jégzajlás indul.

Melegedés indul

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a jövő hét közepén aztán az áramlás északnyugatira, nyugatira fordul, időjárásunk pedig kiszámíthatatlanná válik. Pontosabban változékonnyá: csapadék szinte biztosan lesz, a hőmérséklet azonban fagypont alatt és felett is jókora szórást mutat.

Ebből következően pedig havazás, eső, ónos eső, vagyis bármilyen csapadék előfordulhat, és nagy valószínűséggel ezek mindegyikére számíthatunk is majd.

A jelenlegi modellek szerint az évszaknak megfelelő hideg idő január 18-19-éig tart, utána komolyabb enyhülés kezdődik, napközben már plusz 3-6 fokig melegszik a levegő. A csapadék térben és időben is változatosan alakul, leginkább esőre számíthatunk, bár egyes számítások kis beválási eséllyel havat is jeleznek. A pontos prognózishoz azonban még túl messze vagyunk.