A jegesmedvék is elindultak a lejtőn

Sokat fogynak is, mert nincs elég jég, ahol élhetnének.
Kapcsolódó cikkek

A jegesmedvék az életük nagyjából minden területén a jégtábláktól függenek: a jégen élnek, ezen vadásznak fókákra, és itt készítenek hóbarlangokat védelmül a kölykeiknek. Ahogy a klímaváltozás miatt egyre hosszabb a meleg periódus, az Ecological Applications tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az 1990-es évekhez képest gyorsabban olvad a jégtakaró, arra kényszerítve a jegesmedvéket, hogy több időt töltsenek szárazföldön, mint a jég hátán.

A Washingtoni Egyetem kutatói által vezetett nemzetközi szakértőcsapat szerint a jegesmedvéken már korán meglátszanak a klímaváltozás negatív hatásai, mert annyira függenek a jégtől, hogy már a legkisebb tartós változás is megváltoztathatja az életvitelüket – írja az IFL Science. Ez esetben

az állatok sokkal soványabbak, mint harminc évvel ezelőtt voltak, és kevesebb kölyök is születik.

A kutatók megvizsgálták az 1990-ben mért adatokat a jég kiterjedéséről, valamint 43 jegesmedvéről, és összehasonlították a 2009 és 2015 között mért adatokkal, valamint 38 jegesmedvéről gyűjtött megfigyelésekkel. Harminc évvel ezelőtt a jegesmedvék nagyjából hatvan napot töltöttek a szárazföldön, ehhez képest ma már legalább harminc napos többlettel kell számolni. A kutatásnak otthont adó Baffin-öböl szezonális jégtáblái sokkal hamarabb olvadnak a klímaváltozás miatt, ami hosszabb jégmentes periódusokat jelent.

Kép: JOE KLAMAR / AFP

Ha a jegesmedvék a szárazföldön vannak, nem vadásznak, hanem a zsírtartalékaikat élik fel. Hosszú ideig képesek táplálék nélkül maradni, de előbb-utóbb lesoványodnak. Vékonyabbak lesznek attól is, hogy az állatoknak hosszabb utat kell megtenniük a vadászterületükig. Ha a nőstény jegesmedvéknek nincs elég zsírtartalékuk, nem ellenek két kölyköt, inkább csak egyet, vagy egyet sem – ha ez így folytatódik, matematikai modellek szerint a következő három generációban ugyanúgy csökkenni fog a medvekölykök mennyisége.

Főkép: Thierry Vezon / Biosphoto