Újabb havazás érkezik

Megszűnik a köd és jelentős mennyiségű csapadék érkezik térségünkbe, több helyen eshet hó, havas eső.
Kapcsolódó cikkek

Az elmúlt napokban tipikus téli időjárási jelenség, az úgynevezett hidegpárna okozott szürke, rendkívül párás napokat, hétfőn azonban egy hidegfront vet véget a sűrű köd uralmának, rengeteg csapadékot hoz, nevével „ellentétben” pedig némi felmelegedést.

Hideg, ködös

A Kárpát-medencében nyáron, az ősz és a tavasz nagy részében a légrétegződés olyan, amint azt elvárjuk: a napsugarak felmelegítik a felszínt, ezért ahogy felfelé haladunk, egyre hűvösebb van. Csakhogy télen a medence jelleg a feje tetejére állítja az egészet.

Ha talaj közelében feldúsul a nedvesség, az amúgy is kisebb szögben érkező napsugarak nem tudják felmelegíteni a felszínt, a párából nem lehet felhő, ezért ködként üli meg az egész »teknő alját«

– magyarázza a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Ez a hideg légpárna, a nap csak a tetejét éri, az év ezen időszakában nincs ereje áthatolni rajta – 800 méter feletti hegycsúcsokon viszont ragyogó, derült ilyenkor az idő. Ha pedig a magasban melegebb levegő érkezik a hidegpárna fölé, egész hosszan leszoríthatja, konzerválhatja az alsó hűvös, párás időjárást. A fizika törvényei szerint ugye a meleg levegő felfelé áramlik, a hideg meg lefelé, de a „párna” fordított rétegződése ezt megakadályozza.

Hidegfront hoz meleget

Még hétfőn érkezik egy hidegfront, ami élénk légmozgásával kisöpri a ködöt, megszünteti a hideg légpárna hatását. A következő napokban ismét rácsodálkozhatunk, milyen csalafinta is a téli időjárás. A hidegfronttól logikusan lehűlést várunk, de valójában néhány fokkal melegebb lesz, mint az elmúlt napokban.

Az ok elég egyszerű: a 800 méter feletti légrétegekhez képest valóban hűvösebb levegő áramlik fölénk, ám ez még mindig melegebb, mint amit eddig a hidegpárna alatt tapasztaltunk.

A fronttal jelentős mennyiségű csapadék is érkezik, kedd estig szinte az egész ország területén számíthatunk csapadékra, a legtöbb – akár 15-25 mm – a nyugati, délnyugati megyékben várható. Kedd délután már csak az Alföld keleti felén eshet, ezzel együtt nyugaton egyre nagyobb területen felszakadozik a felhőzet és kisüt a nap. A napfény hatására melegszik a felszín és visszakanyarodunk oda, hogy a hidegfront nyomában melegebb lesz, mint előtte volt.

Hóra is számíthatunk

Azért a téli kabátot nem érdemes elrakni, hétfőn 0-10, kedden és szerdán 3-8 fok körül alakulnak a maximumok, a hajnalok fagyosak maradnak. Szerdán viszonylag száraz lesz az idő, csütörtökön viszont újabb csapadékzóna éri el hazánkat, a hét végéig változékony időre számíthatunk: sok lesz az eső, de több helyen várható néhány órás napsütés is.

Nyugaton és az Északi-középhegységben az esőt hó, havas eső válthatja, ám nem lesz olyan intenzitása, a fagypont feletti hőmérsékleten tartós hótakaró alakuljon ki.

Síkvidéken a legmelegebb órákban 0 és 7 fok közötti értékeket mérhetünk, az ország nagy részén ezért inkább eső várható. Összességében tehát marad a hűvös, csapadékos, szürke december változékony idővel. A meteorológus megerősíti, az év utolsó hónapja hozza a statisztikai átlagot, a decemberi napsütéses órák száma Magyarországon ugyanis mindössze 50. Nem egy verőfényes időszak ez.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter