Csillagközi objektumot fotóztak a Naprendszerben

A 2I/Borisovot idén augusztusban észlelték először.

Augusztus végén egy különös égitestet fedeztek fel a Naprendszerben. A 2I/Borisov üstökös egy idegen csillagtól érkezett, a 2017-ben azonosított ‘Oumuamua után ez a második ismert csillagközi objektum rendszerünkben. A 2I/Borisovot elődjével ellentétben igen korán észlelték, ezért a kutatóknak rengeteg idejük van a megfigyelésére, mielőtt eltávolodna. A becslések alapján az objektum december 8-án lesz a legközelebb a Naphoz.

A Yale Egyetem csapata a közelmúltban a hawaii W.M. Keck Obszervatórium segítségével készített felvételt az égitestről – számol be az IFLScience. A korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a 2I/Boriso sokban hasonlít a Naprendszer üstököseire.

Az objektumhoz csóva is tartozik, ez rendkívül hosszú, mintegy 160 ezer kilométeres.

Ez a Föld átmérőjének 14-szerese.

Kép: Pieter van Dokkum, Cheng-Han Hsieh, Shany Danieli, Gregory Laughlin

A szakértők szerint a 2I/Borisov magja 1 kilométer széles. Az üstökösök többnyire jégből épülnek fel, éppen ezért, amikor megközelítik a Napot, gőz keletkezik magjuk körül. A kiváló részecskékből aztán kóma keletkezik.

A kutatók folyamatosan elemzik a csillagközi üstököst, amely még 2020 elején is megfigyelhető lesz. A szakértők bíznak benne, hogy az adatgyűjtéssel jobban megérthetik, hogy miként is épülnek fel az idegen rendszerek.

Kiemelt kép: iStock