Túlélik a madarak a hongkongi harcokat

Könnygáz miatt két ember halt meg és 70 szerzett maradandó sérülést világszerte az utóbbi időszakban, de a közösségi médián terjedő hírekkel ellentétben nehezen elképzelhető, hogy kizárólag könnygáz okozta sérülésektől egy felnőtt, egészséges madár elpusztuljon.
Kapcsolódó cikkek

Hongkongban hónapok óta brutális tüntetések folynak, az eszközökben egyik oldal sem válogat, a híradások képei jól visszaadják a szinte már háborús állapotokat – a politikai háttérről és az aktuális eseményekről itt olvashat. Mi itt és most az események elmaradhatatlan résztvevőjére, a könnygázra térünk ki.

Egyrészt azért, mert nap mint nap több ezernyi olyan embernek kell elviselnie, akinek az erőszakhoz semmi köze, és bizony nem veszélytelen: komoly sérülést, extrém esetben halált is okozhat. Másrészt egyre-másra jelennek meg a közösségi médiában hírek, miszerint a könnygáz tömegesen öli a hongkongi madarakat, bár ezt tudományos bizonyítékok híján egyre többen cáfolják. Az aktualitás okán kezdjük a madarakkal.

A madarak nem ostobák

A Hongkongban történtek részleteit nem ismerjük, az okok kiderítése helyi szakértőkre vár, de lehetnek megalapozott feltételezéseink.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a madarak nem ostobák: ha kell, egyszerűen elrepülnek. Ez alól leginkább a költési időszak jelenthet kivételt, amikor jóval nagyobb a helyhez kötöttségük, de ilyenkor is elsősorban a még röpképtelen, magatehetetlen fiókák kiszolgáltatottak

– mondja a 24.hu-nak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. Hozzáteszi: a gyakorlatban azonban ez mégsem ennyire egyszerű.

Zajhoz, durrogáshoz, nyüzsgéshez szokott városi madarakról van szó, mondhatni nem túl ijedősek, és nem is feltétlenül élik meg világvégének, amikor az utcán elindul a balhé. Ismerünk beszámolókat a II. világháborúból, amikor a szovjet fronton a senkiföldjén gólyák keresték békésen a napi betevőt, de hazánkban aktív lőtereken is vígan költenek például pacsirták. Ha megszólalnak a fegyverek nyilván menekülőre fogják, de megeshet, hogy egyesek nem elég gyorsak.

Vakon repülni életveszélyes

A könnygáztól a madarak is fulladhatnak, a lövésektől megijednek, és ha felrepülnek, tényleg életveszélyes helyzet alakulhat ki: ködben vagy ennek civilizációs megfelelőjét jelentő sűrű füst- és gázfelhőben gyakorlatilag vakon repülnek, házaknak, tereptárgyaknak és egymásnak ütközhetnek. A pánikban könnyű életveszélyes sérüléseket szerezhetnek, minimális látótávolság és nagy sebesség az épületek között halálos páros.

Fotó: Abbas Momani / AFP

Néhány éve a térségben átvonuló darvak a sűrű ködben alacsonyan repülve betévedtek Szegedre úgy, hogy a csőrük végéig alig láttak: számos madár sérült meg vagy pusztult el az épületeknek és elektromos vezetékeknek ütközésektől.

Lényeges tényező lehet hosszú távon az állandó zavarás, megnehezíti a táplálékszerzést, a fiókanevelést, a pihenést. Összességében tehát a városi állatok is megszenvedhetik a hongkongi utcai harcokat, ám

az nehezen elképzelhető, hogy kizárólag könnygáz okozta sérülésektől egy felnőtt, egészséges madár elpusztuljon.

Volt már, aki belehalt

Visszatérve az emberekre könnygázt – hivatalos nevén ingerlő gázt – a világ összes rendőrsége alkalmaz, összetevője többféle lehet, a legmodernebb a paprika csípősségét okozó vegyület, a kapszaicin alkalmazása.

Széleskörű bevetésének oka – és egyben hátulütője, hogy hatása azonnali és erős, míg közép és hosszú távú hatásokkal optimális esetben nem kell számolni, ellenben a gáz nem válogat, és mindenkire másképp hat, aki jelen van egy tüntetésen

– mondja a 24.hu-nak Döbrentey Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért jogi munkatársa.

Ez az, ami a kérdés jogi részét tekintve a világ rendőrségeit olykor ingerlő gáz figyelmeztetés nélküli vagy túlzott bevetésére „bátorítja”, hiszen maradandó sérülést elméletben nem okoz. A gyakorlatban viszont igen. Az INCLO nevű szabadságjogi szervezet 5131 ember adatait vizsgálta meg, akik az utóbbi időszakban ingerlő gáz miatt szenvedtek sérülést világszerte: közülük ketten meghaltak, 70-en maradandó fogyatékosságot szereztek, mindenki más teljesen felépült.

FotóAnthony Wallace / AFP

Légzésleállás, vetélés

Nyilván minden eset egyedi, a következmények azon múlnak, ki mennyire érzékeny, mennyi ideig, milyen környezetben, milyen egészségi állapotban és milyen koncentrációban találkozott a gázzal.

A tünetek elsősorban a nyálkahártyákon és a légzőszervekben jelentkeznek, a súlyosabbakat sorolva Döbrentey Dániel égési sérüléseket, szaruhártya-szakadást, a bőr felhólyagosodását, extrém esetben légzésleállást említ, az irritáló anyagok emellett hatással vannak a szív- és érrendszerre, a gyomor nyálkahártyájára, a pszichés állapotra – utóbbira viszont akár hosszabb távon is, poszttraumás stressz szindróma kialakulásával.

A tudományos álláspont ma még bizonytalan, de nagy mennyiségű könnygáz terhes nőknél károsíthatja a magzatot, sőt vetélést okozhat.

A szakember szerint a könnygáz káros hatásait a gyógyszerek lehetséges mellékhatásaihoz hasonlíthatjuk – ahogy a legdurvább mellékhatások, úgy a könnygázhasználatból származó igazán súlyos, maradandó sérülések is aránylag ritkák.

Ez azonban nem jelenti, hogy a könnygáz veszélytelen lenne. Bár nagyon hatékony, de alkalmazásának vannak komoly egészségügyi kockázatai. Ezért nagyon fontos, hogy bevetése csakis szabályszerűen történhet: a rendőrségnek figyelmeztetnie kell a tömeget, ha könnygáz kifújására készül.

Kiemelt kép: Miguel Candela Poblacion / Anadolu Agency / AFP