Tudósok sem tudják, miért viselkedik ilyen furcsán ez a cápa

A hátán úszkált, senki nem tudja pontosan, miért.
Kapcsolódó cikkek

Még tudósok sem tudják pontosan megmondani, miért úszhatott a hátán az a nagy fehér cápa, amit egy ausztráliai ketreces merüléses túrán videóztak le turisták. Az állat nagyon szokatlan módon nem a hasán, hanem a hátára fordulva úszkált vagy lebegett a felszínen.

 

A szemtanúk és a merülést szervező társaság szerint az állat egy nőstény volt, nagyjából 3,5 méteres, és nem volt megjelölve. A merülésekkel foglalkozó hajó kapitánya sem látott még soha ehhez foghatót.

Persze teóriák azért vannak a furcsa jelenségre, a legvalószínűbb közülük az, hogy a cápa az úgynevezett tonikus merevség állapotában volt, ami annyit jelent, hogy a hátára fordulva mozdulatlanná meredt, és átmenetileg nem tudott reagálni semmire.

A cápáknál gyakori ez a jelenség, és más állatoknál is fellelhető, de általában nem magától történik a dolog, hanem valami stimuláció hatására.

Az egyelőre nem tiszta, hogy milyen előnyt jelenthet ez a cápáknak,

könnyen lehet, hogy a párzásnál hasznos, vagy akkor, ha ragadozó támadja meg őket. Az is előfordulhat, hogy a félelem hatására merevednek meg – de biztosat a velük foglalkozó kutatók sem tudnak.