Csupaszképű kismajom született Szegeden

A most egyhónapos csupaszpofájú tamarint apjába kapaszkodva lehet megfigyelni a vadasparkban.
Kapcsolódó cikkek

A Szegedi Vadaspark 2012-ben kapcsolódott be az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) fajmegmentési programjába (EEP). A csupaszpofájú tamarin a vadaspark egyik legnagyobb kuriózuma, a világ állatkertjeiben kevesebb mint kétszáz egyedet gondoznak, a faj Magyarországon csak Szegeden látható.

Mindenki besegít a nevelésébe

A két éve nevelt nőstény és a tavaly érkezett hím kölyke szeptember 6-án jött világra, azóta is szépen növekszik. A kölyök – más karmosmajmokhoz hasonlóan – ideje nagy részét apjába kapaszkodva tölti. Ennek egyik oka, hogy a szülőkhöz viszonyítva nagy méretűek a kölykök, ezért nem tudja az anya egyedül ellátni őket. Nemcsak az apa, hanem az idősebb testvérek is besegítenek, beletanulva az utódnevelésbe.

Fotó: Endrédi Lajos/Szegedi Vadaspark

A 430-480 grammos tömegű, 20-28 centiméter testhosszú csupaszpofájú tamarin főleg az esőerdők lombkoronájában él kisebb csapatokban, amelyeket egy domináns nőstény vezet. A csapat többi tagja alárendelt, nem szaporodó nőstényekből, hímekből és utódaikból áll.

Amazóniában él, eltűnik az otthona

Latin nevének – Saguinus bicolor – megfelelően „kétszínű”, szőre elöl fehér, hátul barnás. Elsősorban pókokkal és rovarokkal, gyümölcsökkel és a fák nedvével táplálkozik. Az utóbbi kiváltására Szegeden kifejlesztettek egy keveréket, amely rizslisztet, tejport és különféle tápszereket tartalmaz.

A csupaszpofájú tamarinból kevés él már eredeti élőhelyén, Amazónia középső részének esőerdeiben, ezért veszélyeztetett fajnak számít. Csakúgy, mint sok más amazóniai faj esetében a legfőbb veszélyt az élőhelyének pusztulása, az esőerdők irtása jelenti.