Kutatók visszafordították az Alzheimer-kór legsúlyosabb tüneteit

Csak egy nagyon kis kísérletben sikerült, de az annyira sikeres lett, hogy a résztvevők vissza sem akarták adni az eszközöket.
Kapcsolódó cikkek

Egy elektromágneses hullámokkal működő MemorEM sapka segítségével sikerült kutatóknak egy nagyon kicsi kutatásban két hónap alatt egy évnyi állapotromlást visszafordítani az Alzheimer-kórral küzdő páciensek agyában – olvasható a Science Alert portálon. Azt fontos megjegyezni, hogy a kutatóknak anyagi érdekük fűződik a kutatás sikerességéhez (a MemorEM sapkát gyártó NeuroEM Therapeutics a kutatást végző két tudós cége), de a kutatást magát ellenőrzött, elfogadott tudományos folyóiratban, a Journal of Alzheimer’s Disease-ben jelent meg, így kétség nem fűződik a hitelességéhez.

A kísérlethez nyolc olyan Alzheimer-kórban szenvedőt vizsgáltak meg, akiknek komoly vagy közepesen komoly lefolyású betegsége volt. Közülük hét embernél sikerült megnövekedett kognitív teljesítményt regisztrálni, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy

a kutatás két hónapja alatt nagyjából egy év alatt lezajlott memóriaromlást fordítottak vissza.

A MemorEM sapkában olyan speciálisan kifejletszett emitterek találhatók, amelyek személyre szabott elektromágneses hullámokat juttatnak a koponyán belülre. A terápia gyors, napi kétszer egy óráig kell átesni rajta, és nagyon egyszerűen megoldható otthon is.

A módszer sikerességének egyik legjobb ismérve a NeuroEm Therapeutics vezérigazgatója, Gary Arendash szerint az, hogy a páciensek egyike sem akarta a két hónapos kutatás után visszaszolgáltatni a sapkát a kutatóknak.

A módszer egy korábbi tanulmány eredményeire épül, amelyben egereken tesztelték a koponyán keresztüli elektromágneses kezelést (transcranial electromagnetic treatment, TEMT), ami képes volt megvédeni az állatokat a memóriavesztéstől, sőt, az idősebb rágcsálókban még vissza is fordította azt.

Fotó: iStock

A tapasztalatok alapjána  TEMT azért működik, mert lebontja az amiloid-béta és a tau fehérjéket, amelyek a tudomány jelenlegi állása szerint felelősek az Alzheimer-kór kialakulásáért. Ezek a proteinek ugyanis “eldugaszolják” az agyat, “megfojtják” az idegsejteket, amelyek a memóriáért, a gondolatok beszéddé alakításáért felelősek. Az elektromágneses hullámok destabilizálják a gyenge hidrogénkötéseket, amelyek ezeket a fehérjéket egymáshoz rögzítik.

A kutatás során a szakembereknek nagyjából egy évnyi memóriavesztést és kognitív leépülést sikerült visszafordítaniuk a terápiával mindössze két hónap alatt. Az eljárás óriási előnye, hogy közvetlenül a fehérjéket támadja,

a jelenlegi gyógyszerek ugyanis ezekhez nem igazán érnek el. Ráadásul a kutatás során egyáltalán nem mutatkoztak mellékhatások sem.

Ha a kísérletet sikerül megismételni nagyobb alanyszámon is, és ugyanilyen eredménnyel, akkor könnyen lehet, hogy az Alzheimer-kórral járó memóriavesztés hatékony és egyszerű kezelését találták meg a kutatók. Más cégek is használnak egyébként elektromágneses hullámokat, így a verseny nagy, de ez a kutatás mindenképpen óriási előrelépés a témában.