Grönland felé tart az európai hőhullám

Ha a forró légtömeg eléri Grönlandon, jelentős olvadás következhet.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) aggasztónak találja, hogy Grönland felé tart az az Európán végigvonuló hőhullám, amely sorra döntötte az utóbbi időkben a hőmérsékleti rekordokat – írja az MTI.

Clare Nullis, a WMO szóvivője szerint az Észak-Afrika felől észak felé haladó forró levegő miatt 2, 3, sőt helyenként 4 Celsius-fokkal dőltek meg a korábbi csúcsok. Az előrejelzések alapján a légköri mozgások ezt a hőséget Grönland felé viszik tovább. A kutatók szerint a folyamat hatására a grönlandi jégtakaró jelentősen megolvadhat, akár a 2012-es negatív rekordot is elérheti a jég vastagsága.

Ha valaki nem hinne a rémisztő grönlandi jégolvadásban, mutasd meg ezt a képet neki
A szánhúzó kutyák az addig megszokottaktól eltérően a jeges vízben lépkedtek.

A grönlandi jégtakaró a globális klímarendszer kulcsfontosságú eleme, olvadása a tengerszint emelkedéséhez és kiszámíthatatlan időjáráshoz vezethet. Csak júliusban 160 milliárd tonna felszíni jég olvadt el Grönlandon.

Az európai hőhullám hatással van az északi-sarkvidéki jégtakaró kiterjedtségére is, amely július közepén az eddig mért legalacsonyabb szinthez közelített.

Nullis arra is kitért, hogy az egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámok hátterében az ember okozta klímaváltozás áll. Egy korábbi tanulmány alapján 2050-ig minden második évben lehet számítani a melegrekordokat megdöntő hőségekre.

Kiemelt fotó: iStock