Újabb gravitációs hullámokat fedeztek fel

Egymás utáni napokon detektálták őket.
Kapcsolódó cikkek

Gravitációs hullámok terén viszonylag csendes júniusunk volt, egészen az utolsó pillanatig, amikor is rögtön kettő különbözőt fedeztek fel kutatók: az egyiket június 30-án, a másikat pedig alig 24 órával később.

Őrültnek nézték a tudóst, aki átírta a fizika törvényeit
A gravitációs hullámok detektálásáért Nobel-díjjal elismert Rainer Weiss Magyarországon járt, elmesélte, hogyan jutott el egyszerű gondolatkísérlettől az évszázad csillagászati felfedezéséig.

Az első esemény nagyjából hárommilliárd félévnyire történt, és két fekete lyuk összeütközéséből jött létre. A három obszervatóriumból csak kettő volt ekkor online (a Virgo és a livingstoni LIGO), ezért csak nekik sikerült detektálni az eseményt. Ennek ellenére a teleszkópokat ebbe az irányba fordították, hogy láthassák, történik-e valami arrafelé, amit látni is lehet, és hogy tényleg valós észlelésről volt-e szó, vagy csak mérési hibáról.

gravitációs hullámok Fotó: R. Hurt/Caltech-JPL

A július 1-i esemény is hárommilliárd fényévnyire történt, és ugyanúgy két fekete lyuk összeolvadásából született, de ezt mind a három obszervatórium észlelte. Persze így is lehet, hogy fals észlelés volt, ezt a következő hónapban minden bizonnyal megtudjuk majd.