Napokig szakadni fog az eső

Hétfőn kezdi, és valamikor csütörtökön hagyja abba, miközben a hőmérséklet is csökken, feltámad a szél.
Kapcsolódó cikkek

Ragyogó idővel telt a hétvége, idén talán ez volt az első igazi, nyárias szombat és vasárnap. Eső alig-alig jelentkezett, hétágra sütött a nap, az ember strandra kívánkozott, ki a szabadba, és ha valamikor, hát most volt alkalom az első bőrégések összeszedésére is.

Hétfőn aztán a közelmúltból nagyon is ismerős kép fogadott sokakat az országban: szürke, borongós ég, lóg az eső lába. És nemcsak lóg, de délutántól egyre többfelé várható eső, zápor, sőt helyenként akár zivatar is.

Rengeteg eső

A hétvége »szerencséje« volt, hogy hazánk területe épp két ciklon közé került, hétfőtől viszont délnyugati irányból egy mediterrán ciklon hoz jelentős változást

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Ez is elgyengül már, miközben hétfőn fölénk érkezik, de ettől még jelentős csapadékot szór ránk. A „legdurvábbnak” a kedd ígérkezik: a heves zivatarok okán az ország nyugati megyéiben elsőfokú, a keletiekben másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

A bőséges csapadék várható szerdán is, az előrejelzések kiadós esőkre hívják fel a figyelmet, országos átlagban jelen állás szerint 22 mm várható.

Sokáig

Az esőzés vége csütörtökön várható, ettől kezdve egyre több helyen és mind hosszabb időre süt ki a nap, bár estig záporok, zivatarok bármikor és bárhol kialakulhatnak. A bőséges esők, a felhős ég miatt a hőmérsékletek is az ilyenkor megszokott érték alá esnek, a csúcsok épphogy elérik majd a 20 fokot.

A hét végére aztán melegedés veszi kezdetét, hosszabb-rövidebb felhős időszakok és szórványos csapadék mellett május végi, június eleji melegre számíthatunk.

Az eddig uralkodó, gyors változásokat, extrém helyzeteket produkáló meridionális áramlás nyugatias, zonális áramlásba fordul, ami kiszámítható, nyugodt időjárást eredményez. Legalábbis átmenetileg, amíg egy előre nem látható időpontban ismét meridionálisba nem vált

– jegyzi meg a szakember, és hogy ez miért ennyire fontos tényező, arról itt írtunk részletesen.

31 fok a sarkkörön: egyre nagyobb a baj
Ezért volt a sarkvidéken 31, nálunk meg 10 fok.

Részletek

Nézzük a részleteket a Kiderül.hu hétfő délelőtti előrejelzése szerint:

Hétfőn

Kedden

Szerdán

Csütörtökön

Pénteken

Szombaton

Kiemelt kép: Varga György / MTI