Fejfájással ment orvoshoz, lárvákat szedtek ki belőle

Egy yorki nő azt követően fordult orvoshoz, hogy homlokában folyamatosan fájdalmat érzett, ráadásul egy vörös duzzanat is megjelent a bőrén. Utóbb kiderült, hogy tüneteit a bőre alatt élő lárvák okozták.
Kapcsolódó cikkek

Orvosai először azt mondták az 55 éves nőnek, hogy valószínűleg egy elfertőződött rovarcsípés okozza a problémát – írja az IFLScience. Antibiotikumot kapott, néhány nappal később azonban a fájdalom erősödött, a duzzanat pedig terjedni és gennyedzeni kezdett.

Az alaposabb vizsgálat felfedte, hogy egy lárva élt a bőre alatt.

A páciens bőréből eltávolították a rovart, és mivel a nő korábban járt Ugandában, az élősködőt elküldték elemzésre egy trópusi orvoslásra szakosodott intézménybe. A szakértők arra jutottak, hogy a rovar egy Lund-légy (Cordylobia rodhaini) lárvája.

A beteg szenvedései ekkor még nem értek véget: az ultrahang kimutatta, hogy még egy rovar található homloka mélyén. Ezt később szintén kiszedték a bőréből.

A Lund-légy lárvái elsősorban vékony bőrű emlősöket, főként rágcsálókat támadnak meg. A rovarok ritkán jelennek meg emberben, eddig csupán 14 ilyen esetet dokumentáltak.

Kiemelt fotó: iStock