Vakító fényjelenség tűnt fel az égen

Egy brit amatőr csillagász alighanem élete élményét élte át november első felében, amikor sikerült megörökítenie egy látványos meteorrobbanást.
Kapcsolódó cikkek

Az 58 éves Derek Robson a közép-angliai Loughborough-ban él, és minden ősszel elhelyez egy kamerát a kertjében, hogy rögzítse a meteorhullásokat – írja az IFLScience. Bár az évek során már több látványos meteort is látott, az idén november 10-én észlelt fényjelenséghez egyik sem volt fogható.

Magyar idő szerint reggel 6 körül egy hatalmas tűzgömb tűnt fel az Orion előtt, amely aztán másodperceken át megvilágította az eget.

Robson szerint a legtöbb esetben repülőgépeket és madarakat sikerül felvennie, ezért amikor visszanézte a november 10-i videó, igencsak megdöbbent.

Nem hittem a szememnek, és örömömben felugrottam a levegőbe – annyira boldog voltam, hogy sikerült felvennem

– mondta a férfi.

Robson becslése alapján a meteor valahol Bristol felett, Loughborough-tól 200 kilométerre robbant fel. A felvétel elemzése során azt is megállapította, hogy a jelenség 275-ször fényesebb volt az éjszakai égbolt legfényesebb csillagánál, a Szíriusznál.

A meteorok valójában nem külön égitestek, hanem aszteroidákról és üstökösökről levált törmelékek, melyek elérik a Föld légkörét. A NASA becslései alapján naponta 44 000 kilogrammnyi meteor hullik bolygónkra, igaz, ezeknek csupán egy részét lehet érzékelni.

Kiemelt fotó: Thinkstock