Elképesztő mennyiségű eső szakad a nyakunkba

Egy új tanulmány szerint napjainkban az éves globális csapadékmennyiség fele mindössze 12 nap alatt esik le. A kutatók úgy vélik, hogy a század végére az esőzések és havazások eloszlása még aránytalanabbá válhat, ennek hatására az éves csapadékmennyiség fele 11 nap alatt fog leesni.
Kapcsolódó cikkek

Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy az éghajlatváltozás miatt a jövőben várhatóan erősödni fognak a szélsőséges időjárási események, és valamelyest emelkedni fog az éves átlagos csapadékmennyiség – írja az MTI. A kutatók azonban még mindig próbálják felmérni, hogy milyen kapcsolat van a két tendencia között.

Ez a tanulmány megmutatja, hogy a két dolog miként függ össze egymással. Arra jutottunk, hogy a várható erősödések a már eleve a legnedvesebb időszakokra fognak koncentrálódni, vagyis a legesősebb napok még esősebbek lesznek”

– mondta Angeline Pendergrass, az amerikai Nemzeti Légkörkutatási Központ (NCAR) munkatársa és a friss tanulmány vezető szerzője.

A szakemberek úgy vélik, hogy az áradások, illetve az azokkal járó károk is növekedni fognak. Mindez komoly kihatással lesz a vízgazdálkodásra, a várostervezésre, a sürgősségi segélyszolgálatokra és a mezőgazdaságra, amely jóval produktívabb akkor, amikor az eső nagyjából egyenlően oszlik el a termesztési időszakban.

Az új vizsgálatban Pendergrass és csapata 185 világszerte működő földi meteorológiai állomás adatait elemezte az 1999-2014 közötti időszakból. Az érintett tizenhat évnek a méréseit ugyanis össze tudták vetni a NASA trópusi esők mennyiségét mérő műholdjának, a TRMM információival.

Fotó: Thinkstock

A kutatásban a szakértők a világ 36 olyan klímamodelljének szimulációit használták fel, amelyek a napi csapadékmennyiségre vonatkozó adatokkal is szolgálnak. Az éghajlati modellek előrejelzéseit is megnézték a század utolsó 16 évére, majd a kapott eredményeket levetítették az egyes megfigyelőállomásokra.

Megállapították, hogy a megfigyelőállomásoknál mért egész éves csapadékmennyiség valamelyest növekedett a szimulációkban, de az extra eső- és hómennyiség fele mindössze hat nap alatt esett le.

Ennek következtében az egész éves csapadékmennyiség is jóval egyenlőtlenebbül esett le a mostaninál.

Az eredmények szerint 2100-ra a bolygó éves csapadékmennyiségének fele 11 nap fog leesni, szemben a mostani 12-vel.

Mivel a klímamodellek általánosságban véve csak egy kicsivel több esőt jeleznek, arra jutottunk, hogy ez a növekedés valószínűleg egy maroknyi, de nagyon esős időjárási esemény formájában fog megvalósulni, és ezért több negatív hatása is lehet, például áradások formájában”

– nyilatkozta Pendergrass, hozzátéve, hogy mindezt figyelembe kell venni a jövőre való felkészülés során.

Kiemelt fotó: Thinkstock