Úgy pazaroljuk az ételt, mintha ingyen lenne

Egy új kutatás szerint az ételek egyharmadát már azelőtt kidobják, hogy azok az asztalra kerülhetnének. Ez naponta 1,3 milliárd tonna hulladékot jelent.
Kapcsolódó cikkek

A Globális Mezőgazdasági és Élelmiszerrendszeri Panel és az ENSZ alá tartozó Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet friss jelentése szerint elképesztő mennyiségű táplálékot veszítünk el – írja az IFLScience.

A pazarlás az ellátmánylánc minden szintjén megfigyelhető, a földektől egészen az asztalokig. A veszteségek a legsúlyosabban a gyümölcsöket és zöldségeket érintik, itt évente a megtermelt élelem 40-50 százaléka veszik el. A gabonaféléknél ezzel szemben 30, a tenger gyümölcseinél 35, a tejtermékeknél 20, míg a húsoknál 25 százalékot pazarolnak el évente.

Az adatok azt is felfedték, hogy a fejlődő és fejlett országokban hasonló mennyiségű táplálék megy pocsékba: előbbi államokban összesen 670 millió, utóbbi országokban pedig 630 millió tonna élelmiszert dobnak ki. Az ugyanakkor fontos különbség, hogy a magas és közepes jövedelmű országokban az élelem nagy része az ellátmánylánc későbbi szakaszában veszik el, míg az alacsony jövedelmű államokban pénzügyi, gazdálkodási és technikai problémák miatt már a korábbi fázisokban.

Megdöbbentő, hogy mennyi élelem veszik kárba, miközben minden ötödik halálesetet az alultápláltság okoz, és közel egymilliárd ember éhezik világszerte.

A szakértők ráadásul úgy gondolják, hogy amennyiben nem sikerül javítani az élelmiszer-gazdálkodáson, a jövőben a helyzet még rosszabbá válhat.

Amellett, hogy a jelenlegi rendszerben hatalmas mennyiségű élelmet pazarlunk el, a táplálék előállításának folyamata sem túl gazdaságos, hiszen rengeteg energiát, vizet és földet használunk, ez pedig nagy nyomást helyez a környezetre. Éppen ezért a szakértők azt tanácsolják a döntéshozóknak, hogy tegyenek mielőbbi lépéseket a probléma orvoslásáért.

Kiemelt fotó: Thinkstock