Extrém esők Magyarországon, mutatjuk a számokat

Óriási zivatarláncok ostromolták hazánk nyugati területét, volt ahol egy nap a szeptemberi átlagos csapadék másfélszerese hullott. Az özönvíznek vége, de zivatarokra a továbbiakban is gyakran számíthatunk.
Kapcsolódó cikkek

Hétfőn írtunk róla, hogy múlt szombaton délnyugatról egy hidegcseppnek nevezett légörvény kúszott Magyarország fölé, főleg a dunántúli területeken okozott jelentős csapadékot. Maga az időjárási jelenség 6-8 napos ciklon fokozatos gyengülésével, öregedésével jön létre, a részletek itt:

Mutatjuk, meddig tart még az özönvíz
Egy hidegcsepp egyszerre szolgáltat ki a nyárnak és az ősznek, később peremhelyzetbe kerülünk, ami azt jelenti: izzadós és elázós lesz ez a hét.

A légörvény szombattól hétfőig nem mozdult Észak-Olaszország térségéből, ennek köszönhetően három napig áztatta Magyarország nyugati térségét. Majd elindult a Fekete-tenger felé, szerdán el is hagyja hazánk területét. Áthaladtában megöntözi a keleti országrészt is, de messze nem olyan bőségesen, mint a Dunántúlt

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Több szeptember egy nap alatt

A három napnyi veszteglés eredménye, hogy a Dunától nyugatra három nap alatt lehullott a szeptemberi átlagos csapadékmennyiség, sok helyen ennek többszöröse, míg egyes keleti részeken alig esett.

Így adódik a két szélsőérték közti hatalmas különbség: 2 és 150 mm.

Íme néhány kiugró érték, a viszonyítási alap pedig, vagyis a „sokéves szeptemberi átlag” 45-60 mm, jellemzően mindig nyugaton esik több.

Több ezer négyzetkilométeres kiterjedésű zivatarrendszerek haladtak át fölöttünk, egészen megdöbbentő, hogy több helyen is 24 óra alatt akár másfél havi csapadékmennyiséget lehetett mérni.

Peremhelyzet

A hidegcsepp szerdán távozik kelet felé. A csütörtök kifejezetten száraznak ígérkezik, utána pedig kellemes, ám kiszámíthatatlan időjárásra számíthatunk. A meteorológia peremhelyzetnek nevezi, amikor egy terület egy ciklon és egy anticiklon közötti, „átmeneti” helyzetbe kerül.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy péntektől nem lesz zavartalan a napsütés, a kellemes, nyár végi 25-28 fokos maximumhőmérsékletek mellett elszórtan számíthatunk záporokra, zivatarokra. A részletekért kattintson a Kiderül.hu-ra.

Illusztráció: MTI/Mohai Balázs