Az élet eredetéről árulkodnak a yellowstone-i mikroorganizmusok

Kutatók egy csoportja egy évtizeden át folytatott vizsgálatot a Yellowstone Nemzeti Park geotermikus formációinál. A szakértők a kutatás során az ősi mikroorganizmusok, az archeák egy új vonalát azonosították. A kutatók szerint a felfedezés segíthet megérteni a földi élet kezdeteit, illetve azt, hogy miként nézhetnek ki az idegen világok létformái.
Kapcsolódó cikkek

Az új tanulmány szerzői úgy vélik, hogy az archeák családfájának elemzése kiemelten fontos az élet fejlődésének vizsgálatakor – írja az IFLScience.

Az új csoport, a vörös bolygóról elnevezett Marsarchaeota tagjai a Yellowstone Nemzeti Park vas-oxidban gazdag, savas és forró vizeiben fordulnak elő. A Marsarchaeota egyik alcsoportja 50, a másik pedig 60-80 Celsius-fokos környezetben érzi jól magát.

Az archeák feltételezhetően a legősibb létformák a Földön.

Az élőlények a baktériumok és az eukarióták mellett az élő szervezetek egyik nagy csoportját alkotják.

A kutatók úgy vélik, hogy a yellowstone-i vas-oxidos forró vizekhez hasonló élőhelyek fontos szerepet töltöttek be az archeák evolúciójában. Lehetséges, hogy ilyen környezetek idegen égitesteken is kialakultak.

Kép: Pixabay

A park területén található vízi mikroorganizmus-közösségek nagyjából úgy működnek, mint a hódgátak. A parányi élőlények által előállított vas-oxid elzárja az ereket, teraszokat alakítva ki. Ezeken aztán átfolyik a néhány milliméter mély víz, a teraszokban élő marsarchaeoták pedig felveszik az oxigént a folyadékból.

A többi vas-oxidot előállító mikroorganizmustól eltérően a marsarchaeoták a vasat egyszerűbb formára bonthatják. Mivel a vaskörforgás igen fontos lehetett a korai Földön, az efféle létformák nagyban hozzájárulhattak az élet fejlődéséhez.

Érdekes, hogy ezen organizmusok élőhelye a Mars felszínén fellelhető vasásványokhoz hasonló ásványokat tartalmaz

– nyilatkozta William Inskeep, a Montanai Állami Egyetem munkatársa és a csapat tagja.

A szakértő hozzátette, az új archeák felfedezése segíthet a magas hőmérsékletű ökoszisztémák alaposabb megértésében, ez pedig az ipar és molekuláris biológia számára is érdekes lehet.

(Kiemelt kép: Thinkstock)