A tudomány kezdi megérteni a fantomfájdalmat

A fantomfájdalom máig komoly fejtörést okoz a tudománynak. Miért van az, hogy a jelenség olyan nagy számban jelentkezik az amputáción átesettek közt? Egyáltalán mi magyarázza a különös érzetet? Az Oxfordi Egyetem kutatói most talán választ találtak a kérdésekre.
Kapcsolódó cikkek

Az általánosan elfogadott magyarázat eddig az volt, hogy az agy egyszerűen felülírja az információkat, ha nem kapja meg őket rendszeresen egy testrésztől. Az elképzelés azonban további kérdéseket vet fel: miért próbálná az agy mindenáron megtartani azt a végtagot, amelyik egyszerűen nincs is már meg?

Az Oxfordi Egyetem új kutatása egészen más megoldást kínál. A szakértők úgy gondolták, a jelenség magyarázatát az agyi aktivitás mérésével lehet a legkönnyebben megtalálni, ezért létrehoztak egy kísérletet.

Meg akartuk nézni a fantommozgásért felelős agyi aktivitás hátterében álló információkat.

– állapította meg Dr. Tamar Makin, a kutatást végző csoport vezetője.

A jelenség vizsgálatára a szakértők előbb olyan alanyokat tanulmányoztak, akiknek ép volt a keze. A résztvevőket megkérték, hogy mozgassák az ujjaikat, eközben folyamatosan vizsgálták az agyukban zajló folyamatokat.

Az egyes ujjak mozgatásáért más-más agyi területek felelnek Kép: University of Oxford

Ezután olyan emberek következtek, akik vagy képtelenek voltak irányítani az ujjaikat, vagy amputáció során vesztették el azokat. Az eredmények összehasonlítása során a kutatók megállapították, hogy a fantomérzésért felelős agyi területek megegyeznek az egészséges végtagúak mozgásért felelős régióival.

A kutatás alapján tehát a fantomfájdalom azért alakul ki, mert a még meglévő végtagok olyan “ujjlenyomatokat” hagynak az agyban, melyeket egyszerűen lehetetlen kitörölni.

A szakértők bíznak benne, hogy megfigyelésükkel sokban segíthetnek az olyan művégtagok fejlesztésében, melyeket közvetlenül a viselő agya irányíthat. Eddig komoly akadályok álltak a neuroprotézisek széleskörű alkalmazása előtt, mivel a szakértők is úgy hitték, hogy az amputációval az érintett végtagot szabályzó agyterület teljesen elveszti a funkcióját.

(Via: Popular Science)