Ezek voltak a közelmúlt legsúlyosabb földrengései

A természeti katasztrófák számos halálos áldozatot követeltek és komoly anyagi károkat okoztak világszerte.
Kapcsolódó cikkek

A mentőalakulatok továbbra is fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy kimenekítsék a túlélőket a hétvégén történt nepáli földrengés által lerombolt épületek romjai alól, és felkutassák a Himaláján rekedt hegymászókat. A hatóságok már több mint ötezer halottról tudnak, de Szusil Koirala, az ázsiai ország miniszterelnöke és az USA Geológiai Kutatóintézete szerint az áldozatok száma akár a tízezret is elérheti.

A természeti katasztrófa a gazdaságot is megrázta. Az anyagi kár igen jelentős lehet, ami komoly csapást jelenthet az alig 21 milliárd dolláros éves GDP-ből gazdálkodó Nepálra nézve. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a földrengésben rengeteg pótolhatatlan műemlék és műtárgy is megsemmisült.

Szakértők szerint a nepáli földrengés az elmúlt évtizedek húsz legsúlyosabb természeti katasztrófája között lehet. Az elmúlt hetven év leggyilkosabb földrengése a kínai Tangshanban történt: az 1976-os katasztrófában több mint 243 000 ember vesztette életét.

Mivel Nepál a világ egyik legfejletlenebb gazdasága, az anyagi kár jóval kisebb lehet, mint a kevesebb áldozatot követelő, de fejlettebb térségekben (pl.: 2011-ben Japánban, 2008-ban Szecsuanban vagy 1994-ben Dél-Kaliforniában) pusztító földrengéseké. Nem véletlen, hogy a hatalmas emberáldozatot követelő 2010-es haiti, 2005-ös kasmíri és 2004-es indiai-óceáni tragédia sem rontotta számottevően a világgazdaság teljesítményét.

A Swiss Re nemzetközi biztosítótársaság közelmúltban kiadott jelentése szerint annak ellenére,hogy tavaly rekordszámú természeti katasztrófa történt, a halálos áldozatok száma rendkívül alacsony volt (nagyjából 7000 fő). „A korai előrejelző rendszerek fejlesztésének és a katasztrófa-elhárítás felkészültségének köszönhetően jelentősen csökkent az áldozatok száma” – írták tanulmányukban a biztosítótársaság elemzői.