Holttestfeldolgozót, és kocsmát is találtak Stonehenge mellett

Egy eddig rejtett, titokzatos település maradványaira bukkantak az angliai kőkolosszusok mellett a régészek.
Kapcsolódó cikkek

Az őseink legalább ihattak egyet mielőtt, vagy miután a hullafeldolgozóban dolgoztak. A feladatuk az volt, hogy leszedjék a húst a holttestek csontjairól. Rejtélyes település maradványaira bukkant az angliai Stonehenge-től három kilométernyire egy a területet lézerszkennerekkel, és talajradarokkal feltérképező kutatócsoport – írja a The Register című brit lap.

A régészek felfedeztek tizenhét, eddig ismeretlen, valószínűleg vallási célokat szolgáló kőemlékművet, néhány hatalmas sírhalmot, néhány tucatnyi kisebbet, és annak a fa épületnek a maradványait, amelyikben a feltételezések szerint megtisztították az elhaltak csontjait, mielőtt eltemették azokat.

Úgy tűnik, a régiek nagy gödröket ástak a földbe, majd befedték azokat, hogy épületekként funkcionáljanak. Néhánynak ezek közül köze lehetett a csillagok állásához, az egyik, amelyiknek a környékén sörös kancsókat találtak, pedig valószínűleg közösségi ivóként működhetett.

A virtuális feltárást a Birmingham Egyetem, és a Ludwig Boltzmann közös kutatásának keretein belül végezték. Mint arról korábban írtunk, a Stonhenge Hidden Landscape Project résztvevői, már régóta gyanítják, hogy titokzatos ősi építmény körül jóval pezsgőbb élet folyhatott egykor, mint azt korábban feltételezték.

A legújabb feltárásokat a 4500 éves Durrington Henge nevű település körül végezték. Egy helyen három méter magas, és másfél méter széles kőkolosszusok 330 méter hosszúságú sorát találták. Bár a monstrumok jelenleg a földben fekszenek, a kutatók azt gondolják, hogy egykor álltak.

„Eddig fogalmunk sem volt, hogy itt vannak” – mondja a Vince Gaffney, a Birmingham Egyetem professzora. „Krisztus előtt 2500 évvel hordhatták ide őket, és aztán egészen fura dolgokat művelhettek velük. Felállították, majd újra eldöntötték, folyamatosan alakítgatták, és rendezgették őket évszázadokon át.”