Kanyarószerű vírus végzett több mint ezer delfinnel

Utoljára 25 évvel ezelőtt volt ilyen tömeges delfinpusztulás az Egyesült Államokban.
Kapcsolódó cikkek

Több mint ezer delfinnel végzett egy vírus idén az Egyesült Államok keleti partjainál New Yorktól Floridáig – hívta fel a figyelmet az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) egy tengerbiológusa.

A Miami Herald című lapban megjelent írásában Erin Fougeres kijelentette, hogy a kanyaróhoz hasonló vírus a palackorrú delfinek közül ebben az évben jóval többet pusztított el, mint a kórokozó keltette járvány legutóbbi kitörésekor, az 1980-as évek végén. Akkor 740 példány veszett oda.

Ráadásul az ezer elhullott állathoz még hozzá kell adni azokat az egyedeket, amelyek a nyílt tengeren pusztultak el, és tetemük nem vetődött partra. Erin Fougeres szerint tehát a 2013-as járvány valójában jóval több mint ezer delfinnel végezhetett.

Az még tisztázásra vár, hogy a kórokozó mitől vált ennyire gyakorivá a hideg idő beálltával dél felé vándorló cetfélék körében.

“Legutóbb mintegy 25 évvel ezelőtt fordult elő hasonló, és a járványt túlélt állatoknak rendelkezniük kellett természetes antitestekkel. Az új példányok azonban kiszolgáltatottak, és lehet, hogy nem tudnak védekezni a vírus ellen” – fogalmazott a tengerbiológus.

A szakembereknek viszont annak lehetőségét is számításba kell venniük, hogy a delfinek a globális felmelegedés vagy a környezetszennyezés miatt érzékenyebbek idén, mint más években.

A NOAA adatai szerint 2010-ben hozzávetőleg 40 ezer palackorrú delfin élt az amerikai partok mentén.