Új emberi testrészt fedeztek fel

Új, eddig ismeretlen ínszalagot fedezhettek fel az emberi térd oldalán belga sebészek - jelentették be belga sebészek.
Kapcsolódó cikkek

Az úgynevezett elülső oldalszalag (anterolaterale ligament, ALL) a térd stabilitását biztosítja – írta a a Leuveni Egyetem közleménye. A sportolóknál gyakori keresztszalag-szakadás után gyakran labilissá válik a járás, a láb időnként félrecsúszik. A jelenség annyira érdekelte Johan Bellemans és Steven Claes sebészeket, hogy kutatásba kezdtek. Eredményeik szerint ilyenkor előfordul, hogy nemcsak a keresztszalag szakad el, hanem az ALL-szalag is sérül, ezért veszíti el a láb az oldalirányú stabilitását.

A francai Paul Ferdinand Segond sebészorvos már 1879-ben említette, hogy lennie kell a térdben egy másik tartószalagnak is. A Leuvenben térdgurunak is nevezett Bellemans és kollégája most elkészítette “a szalag első összefoglaló anatómiai leírását”. A sebészek 41 holttest térdét vizsgálták meg, és negyvennél meg is találták az “elülső oldalszalagot”. A kutatás azt is kimutatta, hogy a keresztszalag-műtétek utáni bizonytalan járást az anterolaterális szalag sérülése okozza.

Az új ínszalag bemutatása nem győzte meg Friedrich Paulsent, az Erlangeni Egyetem tanárát, a Német Anatómiai Társaság egyik vezetőjét. Ugyan nem olvasta még a szaklapban megjelent tanulmányt, ám elsőre “nem tudja elképzelni, hogy valami újat fedeztek volna föl”. Az ismeretes, hogy az elülső és a hátsó térdszalag különböző részekből áll, és Paulsen szerint nem zárható ki, hogy “egy már ismert dolog kapott új nevet”.

A brit Anatómiai Társaság szerint azonban az új kutatás eredménye “pezsdítően hat”: az orvostársadalom figyelmét arra hívja fel, hogy “a rendkívül fejlett technika ellenére az emberi test anatómiájáról még nem tökéletesek az ismeretek”.