Valósággá válhat az Avatar

Majdnem kilenc milliárd Föld-szerű bolygó van a Tejútrendszerben, akkorák, nagyjából, mint a Föld és a hőmérsékletük is hasonló. Vagyis, elvben, nem kizárt rajtuk az élet.
Kapcsolódó cikkek

James Cameron rendező álma, az Avatar akár igaz is lehet. Elképzelhető, hogy csupán néhány száz vagy ezer fényévnyire tőlünk a filmbéli Pandorához hasonló, lakható bolygók találhatók. A csillagászok ugyanis a NASA adatai alapján 8,8 milliárdra becsülik azoknak az égitesteknek a számát, amelyek a Földhöz hasonló méretűek, a Naphoz hasonló csillag körül keringenek, ráadásul élhető a felszíni hőmérsékletük.

8,8 milliárd Földhöz hasonló bolygó csupán a Tejútrendszer galaxisában, amelyben egyébként a becslések szerint ennél sokkalta több, összesen körülbelül 200 milliárd csillag, és értelemszerűen ennél sokkal több bolygó található.

A tudósok szerint a következő lépés olyan űrteleszkópok fejlesztése, amelyekkel ezek a kiemelt figyelemre érdemes bolygók alaposabban is felderíthetők. A fő kérdés nyilvánvalóan az, hogy van-e légkörük. És persze csak azután következik az űrutazás, a kapcsolatteremtés – amit Cameron is megálmodott.

A Hír24 kedd esti adásában Bárdos András, Kiss László fizikus-csillagászt, az MTA Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének tudományos igazgatóhelyettesét kérdezte. A beszélgetést megtekinthetik a fenti videóra kattintva.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!