Pályázati balhé Kishantoson, idén még jön a NAV – Zöldszüret

Kiborult a pályázatos bili, Kishantos volt az utolsó csepp. Henri Malosse és Orbán Viktor újraiparosítják az országot, a NAV lecsap a környezetvédelmi termékdíjak miatt.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ (KVK) körül izzik a levegő. A 21 éve példásan működő ökogazdaság és népfőiskola is bezárni kényszerül, a tíz részre felosztott földterület közül egy sem marad az övék. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) képviselői ma reggel 9-kor a helyszínre érkeztek, hogy átvegyék a pályázatok útján elnyert földeket.

Nem zökkenőmentes a tulajdonosváltás, ugyanis az NFA arra kérte a kishantosi központ vezetőit, hogy aláírásukkal tanúsítsák az átvételt. A KVK szerint azonban a földeket nekik kellene átadniuk az új tulajdonosnak, amit meg is tesznek, amint az általuk kért dokumentumok bemutatásra kerülnek. Indulatossá vált, majd sértegetésbe fulladt a beszélgetés, végül egy nyilatkozatban rögzítették, hogy a kishantosi vezetők szerint a föld átadása hivatalosan nem történt meg.

Az LMP-s Szél Bernadett, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége, a teljes Greenpeace és egyéb civilszervezetek is ki vannak borulva. Úgy tűnik, ezt a helyzetet szép szóval már nem lehet megoldani. A múlt héten például Budapesten egy meztelen férfi demonstrált „Kishantost csak a testemen át” feliratú táblával, szerdán ötven diák érkezik élőlánccal tiltakozni. Csatlakozni online is lehet, a weboldalra ITT lehet feliratkozni.

Az állami pénzek képviselőkhöz vándorolnak, törvénysértés kíséretében maffiákat szolgálnak – nyilatkozta Ács Sándorné, a KVK ügyvezetője. A Földalapkezelő szerint jogszerű pályáztatással az agrárközéposztályt hozták helyzetbe, szubjektív pontok nincsenek, biogazdálkodni pedig egyébként sem kötelező.
MTI / Mno.hu

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) elnöke, Henri Malosse háromnapos budapesti látogatása során hétfő reggel Orbán Viktorral találkozott. A központi téma Európa és Magyarország újraiparosítása volt. A cél az, hogy Magyarország legyen az az európai uniós állam, ahol a GDP legnagyobb aránya az ipari termelésből származik. Ezt a listát Németország és Csehország vezeti, de a miniszterelnök szerint egy-másfél év alatt behozható a lemaradás.

„Érdekes tárgyaláson vagyunk túl, amely megerősített abban az elképzelésben, hogy Magyarországot a régió termelési központjává kell változtatnunk, le kell tennünk arról, hogy valamiféle pénzügyi központtá váljunk.” – mondta a magyar kormányfő kilépve a tárgyalóteremből.

Az EGSZB elnöke úgy fogalmazott: “Európának új arcra van szüksége, amely humánusabb és pragmatikusabb, Brüsszelben ugyanis eluralkodott a technokrácia, ugyanakkor túl sok szó esik az ideológiáról, és túl nagy a lobbi szerepe. Kulcselem a középosztály megerősítése, az őket érintő adók csökkentése, hiszen az európai felemelkedésben is a középosztály vitte a főszerepet az 1960-as, ’70-es, ’80-as években” – nyilatkozta Malosse, egyúttal sok sikert és jó eredményeket kívánt a folyamatban lévő rezsicsökkentéshez.

Az EU-nak is új lendületre van szüksége, hiszen eddigi lépései nem vezettek ki a válságból. A francia képviselő már korábban is pozitívan viszonyult a magyar kormány politikájához, méltatlannak tartja az Orbán-kormány kirekesztését Brüsszelben.
mon.hu

Környezetvédelmi termékdíj fizetését túlnyomórészt elmulasztják a magyar cégek, azonban a NAV most sem alszik: súlyos bírságokkal büntet az adóhatóság. 2012-ben több mint háromszáz termékdíj-ellenőrzést zártak le, ami közel félmilliárd forint büntetést jelentett az óvatlan cégeknek. Gyakori hibának számít, hogy az újrahasználható csomagolást nem jelentik be újrahasználhatóként, így minden egyes forgalomba hozásnál termékdíjköteles lesz.

Jellemző az is, hogy leszerződtetnek egy hasznosítással foglalkozó szervezetet, megfizetik a kiszabott hasznosítási díjat, majd az ügyvezetők hátradőlnek és megoldottnak látják a helyzetet. Ennek ellenére továbbra is az adott társaságot terheli minden környezetvédelmi termékdíjhoz kapcsolódó fizetési vagy bevallási kötelezettség.

A befizetendő összeg környezetvédelmi tudatossággal könnyen csökkenthető, hiszen amíg egy műanyag bevásárlótáskánál 1800Ft/kg-ot kell fizetnünk, papírtáskáknál mindössze 20 forintot kilogrammonként.
Index.hu