Hibernált emberek mehetnek a Marsra

Emberi és pénzügyi megfontolásból is az lenne a legszerencsésebb, ha a Marsra induló leendő űrhajósok kómában, hibernált állapotban tennék meg a hathónapos utat.
Kapcsolódó cikkek

Aki végigcsinált már egy hosszabb utat egy autó hátsó ülésén gubbasztva, vagy a buszon terpeszkedő utastárs mellett kucorogva, némi halvány fogalmat tud alkotni, milyen lehet ez az érzés hat hónapig egyfolytában. Merthogy ennyi ideig tart az út a Marsra. Ott viszont nincs kávészünet és nem lehet megállni kicsit megtornáztatni magunkat.

A legjobb átaludni

A tudósok épp ezért kutatják immár évtizedek óta, hogyan “kapcsolhatnák ki” az asztronautákat az utazás alatt. Valahogy úgy, ahogy az autóban is a legjobb átaludni a gyötrelmes utat. A hibernálás, a “hosszú alvás” számtalan problémát és kockázatot vet fel.

Fotó: AFP

Az űrhajósokat táplálni, itatni kell. Meg kell akadályozni izmaik sorvadását, a súlytalanság miatt fellépő egyéb károsodásokat. A hibernált állapotban tett utazás előnyei viszont óriásiak. A kómában töltött időben jelentősen kevesebb élelemre és eszközre lenne szükség életük fenntartásához. Mivel állandóan egy helyen tartózkodnának, nem kellene az egész űrhajót védeni a sugárzásoktól. A legnagyobb előny viszont valószínűleg az, hogy nem őrülnének bele szó szerint a bezártságba, az unalomba.

A cél tehát világos, de hogyan érik el, az még a jövő kérdése. Íme, két lehetőség.

A testhőmérséklet csökkentése vagy “altató”

Az egyik legnépszerűbb elképzelés a terápiás hypotermia, azaz az űrhajósok testhőmérsékletének csökkentése. Minden egyes fok 5-7 százalékkal csökkenti a szervezet anyagcseréjét, 10 fokkal alacsonyabb testhőmérséklet tehát 50-70 százalékkal lassabb anyagcserét jelent. Senkit nem akarnak lefagyasztani, inkább egy hibernált állapotról van szó: az ember lélegzik, szüksége van tápanyagra. Az úgynevezett hypotermális kábulatban az űrhajósokat gépekkel lélegeztetnék és táplálnák.

Meglehetősen kényelmetlennek hangzik, de teljes mértékben lehetséges. Jelenleg a “rekord” tíz nap, ennyi ideig sikerült embert hypotermiás kábulatban tartani. Kérdés az is, hogy a mesterségesen előidézett kómát az út teljes időtartamára fenntartanák-e, illetve időnként fel-felébresztenék, majd újra hibernálnák a személyzetet.

Laboratóriumban, állatokon nagyon jól szerepelt a DADLE elnevezésű készítmény, ami az agyat stimulálja, gyakorlatilag alvó állapotra kényszeríti. Összetevői hasonlóak a téli álmot alvó állatok, például a medvékben található vegyi anyagokhoz. Bár az emberi szervezet jóval bonyolultabb, mint a kísérletekben részt vevő állatoké, a tudósok bizakodók a gyógyszeres megoldással szemben is.

Ha alszik a kormányos…

Fenti módszerekkel elkerülhető lenne a legénység pszichés sérülésének elkerülése, ám a súlytalanság jelentette fizikai megpróbáltatásoktól nem védenének. Megoldást egy centrifuga jelenthet, amely lassan forogva helyettesítheti a gravitációt. Ám itt is elég vékony a jég. Ha túl lassan forog, nem ér semmit. Ha viszont túl gyorsan, annak következményei beláthatatlanok. Milyen lehet hat hónapig megszakítás nélkül egy körhintán ülni?

A hibernált állapotban tett űrutazás tehát cseppet sem veszélytelen. És még nem is említettük mi történhet, ha egy nem tervezett manőverre lenne szükség, vagy bármilyen műszaki hiba lépne fel a fedélzeten. Alvó legénységgel a Földtől elérhetetlen távolságban a legkisebb probléma is tragédiát okozhatna.