Így születtek a legnagyobb szigetek

A Föld legnagyobb szigetei vagy letörtek a kontinensről, vagy csak az emelkedő tengerszint vágta el őket a szárazföldtől. Nagy-Britannia például a déli sarkkörről indulva érte el mai helyét.
Kapcsolódó cikkek

Egy sziget attól sziget, hogy víz határolja és mi azt mondjuk rá, hogy ez egy sziget. Ausztrália már kontinens, míg a kisebb kontinensnyi Grönland “csak” egy sziget. Ráadásul a változó tengerszint miatt van, hogy Amerika részévé válik és félszigetté “alakul”. Egyes feltételezések szerint egy ilyen, időszakos átjárón jutott a korai ember Európából Amerikába.

A világ jelenleg legnagyobb szigetének területe 2,166 négyzetkilométer, és 180 méterrel a tenger alatt futó “gerinccel” csatlakozik Kanadához. Területének négyötödét jégpáncél fedi, amelynek átlagos vastagsága 1500 méter. A lehulló hó hozta létre, amely saját súlya alatt kemény jéggé állt össze. A “felesleg” gleccserek formájában zúdul a tengerbe, a leggyorsabb jégár napi 30 métert halad.

A 800 ezer négyzetkilométeres Ú-Guinea szigetén két ország is osztozik. A sziget két tektonikus lemez határán fekszik, a vulkáni tevékenység ma is nagyon aktív. Korábban innen is száraz lábbal juthattak át az emberek Ausztráliába: csak egy keskeny, 20-50 méter mély tengerszoros választja el a kontinenstől.

Épphogy a harmadik helyre csúszott Borneó, a maga 755 ezer négyzetkilométerével. A sziget egykor az ázsiai szárazföld része volt, hárommillió éve szakították le ról a atektonikus mozgások.

Madagaszkár 170 millió éve a még Gondwana néven ismert szuperkontinens része volt. A ma 587 ezer négyzetkilométeres földdarab beutazta a fél világot. Gondwana széttöredezésekor Madagszkár Indiával együtt levált a későbbi Afrikáról és Dél-Amerikáról. India aztán Ázsiának ütközött és felgyűrte a Himaláját, Madagaszkár pedig elhagyva útitársait megérkezett mai helyére, Dél-Afrika mellé.

A brit szigetek sorrenben a világ nyolcadik legnagyobb szigete. Története 600 millió évvel ezelőtt kezdődött, amikor Skócia és Írország a Laurentia nevű ősi kontinens része volt a mai Észak-Amerikával együtt az Egyenlítőtől délre. Írország, Anglia és Wales egy kisebb kontinens, Avalonia részét alkotta közel a déli sarkkörhöz. A két kontinens évmilliók során fokozatosan északnak sodródott és a Pangea szuperkontinensben egyegyesült a világ összes szárazföldjével. Később, mikor a Pangea is széttöredezett, Nagy-Britannia Európával folytatta tovább az útját, a tengerszint emelkedésének köszönhetően vált szigetté.

Címkék: Grönlandsziget