Másfél méter genetikája

A pigmeusok jellegzetesen alacsony termetének hátterében lévő genetikai okokat vizsgálták.
Kapcsolódó cikkek

A pigmeus és a bantu populáció 60-70 ezer éve vált el, majd 4-5 ezer éve kezdett egymás közt keveredni. Sarah Tishkoff és kutatócsoportja 67 Kamerunban élő, a 150 centiméteres magasságot el nem érő pigmeus, illetve 58, a közvetlen szomszédságukban élő – jóval magasabb – bantu genomját elemezte. Arra kerestek választ, hogy a magasságban tapasztalható különbséget valamilyen környezeti hatás okozhatta vagy genetikai eltérések.

Ezek a genom egy adott pontján bekövetkezett változások voltak, úgynevezett SNP-k (single nucleotide polymorphism). Európai emberek genomjában korábbi tanulmányok 211 olyan SNP-t találtak, amelyek a magassággal kapcsolatba hozhatók. S bár ezek közül 112-re terjedt ki a mostani elemzés, mindössze egyetlen egy volt közülük, amelyet a pigmeusok termetével összefüggésbe lehetett hozni.

Ez pedig arra utal, hogy a magasságot még az eddig véltnél is komplexebb módon határozza meg a genetikai háttér. A kutatásban keresték a DNS-molekula azon szakaszait is, amelyek leginkább felelősek lehetnek a magasságért. Kiderült, hogy a 3-as kromoszómán vannak azok a régiók, amelyek különösen fontosak e külső jegyünk meghatározásában.